Cyrtonyx montezumaeMontezuma vutt

Autor Paul Greer

Geograafiline ulatus

Montezuma vutt (Cyrtonyx montezumae) leidub peamiselt Mehhikos Sierra Madre mägedes, kuid nende levila ulatub lühidalt ka USA edelasse. Montezuma vuttide populatsioonid on Arizona, New Mexico ja Texas. Populatsioonid on hajutatud mööda mäeahelikke Arizona ida- ja kaguosas 1000 m ja kõrgemal, ulatudes New Mexico lääne- ja lõunaossa. Texases on osariigi lääneosas üksikud isoleeritud populatsioonid sarnasel kõrgusel. Montezuma vutte on Arizonas täheldatud Escudilla mäel, Green’s Peakil ja Mt. Baldy. (Brown, 1989; Sibley ja Monroe, 1990)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Montezuma vuttide tüüpilised elupaigad on tammesavannid või tamme-männimetsad. Need vegetatiivsed kooslused langevad kokku liigi kõrgusjaotusega. Ehkki haruldasi, on väikesi asurkondi registreeritud hariliku kadaka metsas, meskiitsetes rohumaades ja okaspuude segametsades. (Brown, 1989; Russel ja Monson, 1998; Stromberg, 2000)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Vahemiku kõrgus
    1000 kuni 3000 m
    3280,84 kuni 9842,52 jalga

Füüsiline kirjeldus

Montezuma vutid on lihavad ja jässakad linnud, mis sarnanevad teiste uue maailma vuttidega. Täiskasvanud on 205–230 mm pikad, veidi lühemad kui teised lääne vutid. Liigil on sulestiku värvuses tugev suguline dimorfism, ehkki märgistused on mõlemas soos väga keerulised. Isastel on selge mustvalge näomuster. Isase kõhuküljel olevad kontuurisuled on laigudega mustad, välja arvatud tumedate kaneelisulgede keskosa, mis ulatub rinnast tagantpoolt. Naistel puudub meestel leitud must ja säravvalge nägu. Emased on ka üldiselt pruunimad. Montezuma vutte saab eristada Gambeli vuttidest ( Callipepla gambelii ) nende silmapaistva tipusõlme puudumise ja muude värvierinevuste tõttu. Muud vutid, mis võivad esineda montezuma vuttidega piirkondades, on põhjapoolne valk (Collinus virginianus) Ida-Texases. Need sarnanevad rohkem montezuma vuttidega, kuid liike saab lähedalt uurides suhteliselt lihtsalt eristada. (Stromberg, 2000)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    176 kuni 195 g
    6,20 kuni 6,87 untsi
  • Vahemiku pikkus
    205 kuni 230 mm
    8.07 kuni 9.06

Paljundamine

Pesitsemine toimub juuni lõpust augustini, kuid äsja koorunud poegi on leitud Mehhiko Sonorast juba septembris. Montezuma vuttide pesa maapinnal piisava kaitsega piirkondades. Pesad on kaetud muruga kootud struktuurid. Nii isased kui ka naised osalevad munade inkubeerimisel ja poegade haudumisel esimestel päevadel pärast koorumist. Siduri keskmine suurus on 10 ja looduses topelt haudumist pole teatatud. Arvatakse, et reproduktiivne edu on korrelatsioonis suviste sademetega. Suvised vihmad suurendavad toidutaimede arvukust ja kasvu ning suurendavad kohalike mitmeaastaste hunnikute rohtu, mis pakuvad vuttidele kriitilist katet ja kaitset. (Brown 1989, Albers ja Gehlbach 1990, Stromberg 2000)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
    • sisemine
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    Juuni lõpust septembrini

Montezuma vutipojad on eelsoodumatud ja on varsti pärast koorumist pesast toitu otsimas. Sündides on noored täielikult sulelised ja võimelised kiirelt sprindima lähima katteni. Esimese nädala jooksul õpetavad vanemad noortele, millised toiduallikad on maitsvad ning paljastavad tibudele sageli sibulad ja putukad. 1 nädala jooksul otsivad tibud iseseisvalt toitu. Nagu paljud teised linnumaailma liigid, järgib poegade kasv sigmoidkõverat. Alaealised saavutavad täiskasvanu kaalu vahemikus 10–11 nädalat. Selle aja möödudes on noored hästi arenenud ja täiskasvanute omaga täiesti lennuvõimelised. Alaealised üritavad paljuneda esimesel eluaastal. (Stromberg 2000)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne

Eluiga / pikaealisus

Vangistuses võib montezuma vutt elada kuni 7 aastat, kuid vabapidamisel olevate lindude eluiga on vähem kui optimaalsete tingimuste ja kiskluse tõttu. (Stromberg, 2000)


mis on elektriline angerjas

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    7 (kõrge) aastat

Käitumine

Montezuma vutid veedavad kogu oma aja toitu otsides ja poosetades maapinnal lahtedes või väikestes parvedes. Lend on tüüpiline teistele Põhja-Ameerika vuttidele, mis koosneb kiirest tiivalöögist koosnevast valjust ja võimsast õhkutõusmisest, andes kiiresti koha libisevale lennule. Läbitud vahemaad on üldiselt väga lühikesed. Montezuma vutid lendavad üldjuhul ainult viimase abinõuna, eelistades joosta ja “külmuda”. Montezuma vuttide tüüpiline käitumine kiskja avastamisel on joosta lähima katteni. Seejärel jäävad vutid kõveraks ja tuginevad kiskja eemale hoidmiseks nende hämmastavalt tõhusale krüptovärvusele ja liikumatule kehahoiakule. Montezuma vutid on tuntud oma kalduvuse poolest paksu katte korral tihedalt kinni hoida. See omadus annab liigile uuringutes väga madala tuvastatavuse. Seetõttu kasutab Arizona ulukite ja kalade osakond jahikoeri uuringute käigus vuttide leidmisel. See montezuma vuttide käitumine on pälvinud sellele ka nime “Lolli vutt”, sest paljudel jahimeestel on tabamatute lindude jälitamisel olnud alandlik kogemus.

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Coveys otsib toitu rangelt maapinnal. Pärast seda, kui abajas lahkub roostist, tavaliselt ojapeenra lähedal, toituvad linnud üksteise lähedal ülesmäge. Nende toitumine koosneb peamiselt puiduhaisest ( Oxalis spp.) ja lamedad sarikad ( Küpros spp.). Seetõttu nähakse linde sageli kaevamas niiskes mullas, nende piklikud küünised on kohandatud juurte ja mugulate paljastamiseks. Montezuma vutt tarbib masti ka viljakate põllukultuuride aastate jooksul. Putukad ja nende nukk on veel üks oluline toiduallikas, kui need on saadaval. Linnud suunavad toitumise putukate suurema tarbimise poole suvekuudel, kui saaklooma on rohkem. Putukaid võib aga süüa aastaringselt. Arizonas Buenos Ariesi riikliku looduskaitseala lähedal novembris koristatud isasel oli saagis 8 suure rohutirtsu osa (P. Greer, pers. Obsv.). Montezuma vuttide jaoks võivad oluliseks toiduallikaks olla ka erinevate rohttaimede ja rohttaimede seemned. Sarnaselt teiste edelas asuvate vutiliikidega pole sisemise veetasakaalu säilitamiseks vaja joogivett. (Albers ja Gehlbach, 1990; Russel ja Monson, 1998; Stromberg, 2000)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • juured ja mugulad
  • seemned, terad ja pähklid

Röövimine

Montezuma vutte püüavad kõige sagedamini linnukiskjad, näiteks Cooperi kullid, ( Accipiter cooperii ) põhjapoolsed kurgud, ( Accipiter ) ja põhjaharjad ( Tsirkus cyaneus ). Püüdmatu vutt on maismaakiskjate jaoks pigem väljakutse, kuid koioodid tapavad neid aeg-ajalt ( Canis latrans ). Pesade leidmisel tarbiks mune tõenäoliselt kiskjaloomad, näiteks skunkid ( Mefiit ) ja mitmesuguseid madusid. Montezuma vutte peetakse ka ulukiteks ja neid kütitakse Arizonas, New Mexico'is ja Mehhikos. (Stromberg, 2000)

Ökosüsteemi rollid

Montezuma vutid sõltuvad suuresti põliste üheaastaste ja mitmeaastaste taimede tihedast aluspinnase rohukattest, mis on iseloomulik igihaljale tammepuist kooslusele. Seega võib montezuma vutipopulatsioonide seisund peegeldada ökosüsteemi tervist.

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Montezuma vutte peetakse jahilindudeks ja neid kütitakse Arizonas, Uus-Mehhikos ja teatud määral ka Mehhikos. Montezuma vuttide populaarsus on viimase kahe aastakümne jooksul pidevalt kasvanud. Jahimehed, kes soovivad neid ainulaadseid galliforme, rändavad igal sügisel üle kogu riigi, et otsida Arizonas ja New Mexico'is montezuma vutte. Lindude kalduvus enne loputamist tugevalt kinni hoida on ka jahilinnu soovitav omadus, mis võimaldab kasutada erinevaid linnukoerte osutavaid tõuge. See jahimeeste populaarsus toob igal jahihooajal märkimisväärset tulu kohalikele giiditeenistustele ja kogukondadele Montezuma vutimaal.

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Montezuma vuttide elupaikade parandamisele suunatud kaitsepüüdlused võivad kaudselt mõjutada nendes piirkondades kariloomade karjatamise lubasid. (Vt looduskaitse osa)

Kaitse staatus

Montezuma vutid sõltuvad pesitsevate elupaikade ja põgenemiskatte otseselt kohalike mitmeaastaste hunnikute paksust pinnakattest. Seetõttu on liik tundlik elupaikade muutuste suhtes, mida põhjustavad kariloomade ülekarjatamine, ilmastiku muutused ja võõrliikide taimeliikide levik. Brown (1982) näitas, et vuttide arv on vähenenud jaotuskohtades, kus esineb palju karjatamist, ehkki nendes piirkondades on söödaliikide arvukus suurenenud. Katte eemaldamise negatiivsed mõjud kaalusid aga üle söödakasvu. Stromberg (2000) väitis, et elupaigad, mille rohutoodang ületab 50% aastasest rohutoodangust, ei suuda toetada Montezuma vuttide elujõulisi populatsioone. Sellest tulenevalt peaksid majandamiseesmärgid olema suunatud maapinna loodusliku biomassi säilitamisele nendes elupaikades. Kõige tõhusam viis selle saavutamiseks oleks kariloomade karjatamislubade vähendamine. Sellele alternatiivile vastaks tõenäoliselt rantšo-kogukond. (Vt jaotis Majanduslik tähtsus inimeste jaoks) (Brown 1982, Albers ja Gehlbach 1990, Stromberg 2000)

Muud märkused

Montezuma vuttide muud levinumad nimed on: Mowni vutt, lolli vutt ja arlekiini vutt.


hiiglaslik roheline puukonn

Kaastöötajad

Paul Greer (autor), Arizona ülikool, Todd McWhorter (toimetaja), Arizona ülikool.

Enim Loomad

Loe Chamaeleo jacksonii (Jacksoni kameeleon) kohta loomaagentidest

Loe Ambystoma laterale (sinilaiguline salamander) kohta loomaagentidest

Loe Coturnix japonica (Jaapani vutt) kohta Animal Agentsist

Loe Gazella bennettii (India gasell) kohta loomaagentide kohta

Loe Sarcophilus harrisii (Tasmaania kurat) kohta loomaagentidest

Loe Charadrius vociferuse (killdeer) kohta loomaagentidest