Dolichotis patagonum

Autor Molly Mascow

Geograafiline ulatus

Dolichotis patagonumon Argentina avatud rohumaade ja võsastepide endeemiline ning levinud 28 ° S ja 50 ° S vahel.(Campos jt, 2001; Chillo jt, 2010)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Patagoonia marad elavad ainult Argentiina kuivades kesk- ja lõunapoolsetes piirkondades. Üldiselt liigitatakse kõrbeks ja sellel alal on lai valik erinevaid mikrokeskkondi, alates liivastest tasandikest kuni okkaliste võsastepideni. Sademed on äärmiselt ettearvamatud ning märja ja kuiva aastaaja vahel on tohutuid nihkeid ja lillekoostist. Piirkond on üsna soe, suvel on keskmised temperatuurid tavaliselt umbes 20 kraadi ja talvised temperatuurid langevad harva alla külma. Üldiselt eelistavad Patagoonia marad ehitada tihedusi avatud elupaika, kus domineerivad kõrrelised ja muud madalakasvulised taimed. Ehkki see tihedalt taimestikualadel tihedalt kokku puutub, jälgivad nad kiskjaid visuaalselt, mis on suletud elupaikades vähem efektiivne. Patagoonia marade suuri asulaid on täheldatud nii selle ümbruses kui ka selle ümbruses lambad rantšod, tõenäoliselt nende sarnaste elupaikade eelistuste tõttu.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)


kaskaadkuldne mantliga maasorav

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik

Füüsiline kirjeldus

Dolichotis patagonumon perekonna suuruselt teine ​​liige Dipodidae . Ühes uuringus teatati meeste ja naiste keskmiseks kaaluks vastavalt 7,73 kg ja 8,44 kg. Enamik kontosid väidab siiski, et isased on suuremad kui naised. Pikkus jääb vahemikku 610–810 mm, keskmiselt 700 mm. Neid saab eristada teistest liikmetest Dipodidae nende suured mõõtmed on pikad jänesetaolised kõrvad (Dolichotis tähendab sõna otseses mõttes „pikka kõrva”) ja lühike, peaaegu karvutu saba, mida ta hoiab keha lähedal. Erinevalt teistest koobastest, millel on päraku eesmised pärakunäärmed, päraku näärmedD. patagonumasuvad päraku ja saba aluse vahel. Sellel on lühike, grisli hall karusnahk , mille kintsul on suur silmatorkav valge laik. Rumpi keskel tekib järsult kontrastne must ala, mis kaob kiiresti halliks. Venter on valge, lõual, põskedel ja külgedel on roostes oranži karvaga laigud. Tunnustatakse kahte alamliiki:Dolichotis patagonum centricolajaDolichotis patagonum patagonum, mida eristatakse geograafilise asukoha ja karusnaha värvuse põhjal.(Campos jt, 2001)



Sarnaselt käpalistele,Dolichotis patagonumon tagumises osas piklikud metapodialid, mis on modifitseeritud kiireks ja tõhusaks jooksmine . Esijalad on oluliselt pikemad kui enamikus teistes närilised , ja nii tagumine kui ka esikäpad on väikesed kabjataoliste küünistega. Esijalgadel on neli numbrit, tagajalgadel kolm ja kõigil numbritel on sõra. Küünarnukk asub esijäsemel suhteliselt kõrgel, kuna raadius on õlavarreluust pikem.Dolichotis patagonumon hambaravivalem 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 ja põsehambad on hüpsodont ja aina kasvav.(Campos jt, 2001)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Keskmine mass
    8,12 kg
    17,89 naela
  • Keskmine mass
    12500 g
    440,53 untsi
    AnAge
  • Vahemiku pikkus
    610 kuni 810 mm
    24.02 kuni 31.89 tolli
  • Keskmine pikkus
    707,2 mm
    27,84 tolli

Paljundamine

Dolichotis patagonumon tugevalt monogaamne ja mees-naine paarid seovad tavaliselt kogu elu. Paarisidet hoitakse peamiselt isase jõupingutustega, kes jälgib ja valvab emast kõikjal, kuhu ta läheb. Oma territooriumi tähistamiseks urineerib ta teda, levitab tema ümber ananäärme sekretsiooni ja kaitseb teda raevukalt rivaalitsevate isaste eest. Isaseid on täheldatud võitlemas, kuid kunagi pole dokumenteeritud juhtumeid, kus paariline varastaks. Isane kaitseb tavaliselt 20 m ^ 2 liikuvat territooriumi, mis on koondunud oma emase ümber. Kuna estrus esineb üks kord iga 3–4 kuu tagant ja kestab vaid pool tundi, on monogaamia kasulik, kuna kogu oma aja veetmine ühe emasega kindlustab isasele, et ta ei jäta oma võimalust paljunemiseks. Monogaamia võis tekkida ka vastusena piirkonna lünklikele ja hõredalt jaotatud toiduressurssidele. Kuna selline ressursside jaotamine toob tõenäoliselt kaasa emaste väga hajutatud jaotumise, on isasel kõige suuremad võimalused edukaks aretuseks leida üks emane ja jääda temaga. Paarisvõlakirjade eeliseks on ka see, et naised saavad investeerida täiendavat aega ja tähelepanu oma poegade hooldamisele, tuginedes isasele kiskjate jälgimisele. Monogaamia suurendab isaste reproduktiivset edu, vähendades nii oma järglaste suremust kui ka kaaslase pikaealisust, võimaldades tal rohkem võimalusi paljunemiseks.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Naiste Patagoonia marad on suguküpsed 8. elukuuks. Estrus esineb üks kord 3 või 4 kuu jooksul ja kestab ainult umbes pool tundi. See ülilühike estristiline tsükkel on väga ebatavaline ja mängis tõenäoliselt oma osa selle liigi monogaamia arengus. Vangistuses olevad emased rasestuvad sageli vahetult pärast poegimist ja võivad sünnitada 3 või 4 pesakonda aastas, kuid looduses toodetakse ainult ühte pesakonda aastas. Pesakondade suurus on 1–3 poega, keskmine pesakond sisaldab 2. Harva võib paaril emasloomal olla jaanuari paiku teine ​​pesakond, kuid enamus poegi sünnib augusti keskpaigast detsembri lõpuni. Septembri keskpaigast oktoobri lõpuni on suur sündide pulss, sel perioodil sündis peaaegu kaks kolmandikku poegadest. Tiinus kestab looduses keskmiselt 100 päeva.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

Emastel on 6 või 8 lutti ja nad põetavad korraga 1 või 2 poega. Harvadel juhtudel on emasid nähtud imetamas kuni 4 poega, mis viitab aeg-ajalt piimat varastavatele sugulastele. Arvatakse, et emased tunnevad poegi peamiselt suuruse järgi, seega võib emase enda poegadega sarnase suurusega poegadel olla suurem piimavarastuse edukus. Emased tunnevad poegi ära ka heli ja lõhnade abil. Mõnikord võib orvuks jäänud poegi teine ​​emane „lapsendada” ja lasta neil imeda. Emased tõrjuvad poegade vaheldumisi tavaliselt agressiivselt, koputades, jälitades, hammustades ja raputades või visates neid endast eemale. Mõned pojad üritavad piima varastada sageli ja paljudel on kõrvad nende ägedate tagasilükkamiste tõttu räsinud ja kahjustatud. Hooldusrünnakud kestavad umbes pool tundi ja täiskasvanute visiidid kaevu kestavad tavaliselt umbes tund. Kutsikaid imetatakse tavaliselt umbes 75–78 päeva, mis on võrreldes teiste närilistega ebatavaliselt kaua.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

Nagu paljud käpalised,Dolichotis patagonumeksponeerib oma elu esimese osa „peitja“ strateegiat, viibides uru lähedal ja varjates täiskasvanud valvuri signaali. Kutsikate küpsena läbivad nad „järgija” faasi, kus nad lähevad vanemate selja taha uurimisretkedele, mis asuvad urust kaugemal. Enamik noori läheb võõrutamise ajal laiali, kuid mõned jäävad oma vanemate juurde kuni järgmise pesitsusperioodini.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

Kuigi selle liigi esindajad veedavad poegade sündides suurema osa aastast rangelt isas-naissoost paaridenaDolichotis patagonumkoguneb suurte rühmadena suurte sõjaväelaste asunduste ümber ja kasvatab noori ühiskondlikes lastesõimedes. Igas kommunaalkodus on keskmiselt 4,26 pesitsevat täiskasvanut ja 4,46 poega; siiski on täheldatud kuni 29 paari, kes jagavad ühte pesa. Kuna isased valvavad agressiivselt kaaslasi, on kaevus korraga ainult üks paar.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Patagoonia maras tõugu aastaringselt.
  • Paaritumis hooaeg
    Patagoonia marad paljunevad peamiselt augusti keskpaigast detsembri lõpuni.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    91 kuni 111 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    100 päeva
  • Range võõrutamise vanus
    75 kuni 78 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    75 kuni 78 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    8 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    158 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    183 päeva
    AnAge

Mehed panustavad vanemate otsese hoolduse osas väga vähe. Nad suhtlevad väikeste poegadega harva ja suhtlemine suurte poegadega piirdub läheduses istumise või toitumisega. Kuid mehed veedavad suurema osa ajast röövloomade jälitamisel, mis vähendab oluliselt kiskjate ohtu, millega tema järeltulija ja paariline kokku puutuvad.(Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

  • Vanemate investeering
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • mees
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees

Eluiga / pikaealisus

Metsikute või vangistuses elavate marade eluea kohta võis leida vähe teavet.

Käitumine

Patagoonia marad on päevased, kursorid. Suurema osa aastast rändavad nad meessoost naissoost paaridena ja väga harva on korraga märgatud rohkem kui kolm marat. Isased-emased paarid rändavad päeva jooksul, veetes rohkem aega rikkalike laikude sees karjatades kui hõredad. Patagoonia marad moodustavad suured rühmad, mida nimetatakse asulateks, mis koosneb kraavide või sõdalaste kogust. Mõned warrensid on väikesed ja laialt paigutatud ning neid kasutab vaid üks paar, samas kui mõnda suurt tihedust saab jagada kuni 29 paari. Kohalik asustustihedus võib selle aja jooksul dramaatiliselt tõusta ja täheldatud on kuni 70 mara rühmi. Emased veedavad järglastega palju rohkem aega kui isased ja isased röövloomade jälgimisel palju rohkem kui naised. Tänu suurtele füsioloogilistele investeeringutele, mida emased paljunemisele teevad, veedavad naised ka selle aja jooksul rohkem aega kui isased. Isased kaitsevad ägedalt kaaslasi. Selle tulemusena võib hõivata pesa tavaliselt ainult üks paar korraga. Aretuspaarid külastavad kordamööda pesa umbes tund aega järjest poegi põetamas.(Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • terricolous
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    0,3325 kuni 1,975 km ^ 2
  • Territooriumi keskmine suurus
    0,9787 km ^ 2

Kodu vahemik

Patagoonia marade kodumajapidamine triivib pidevalt, kõige tõenäolisemalt piirkonnas leiduvate kohatult jaotatud ja laialdaselt asetsevate toiduressursside tagajärjel. Nad söövad ainult rohuliblede tippe, nii et toiduvarud ammenduvad väga kiiresti. Kui ressursiparandus on ammendatud, võtab selle täielik uuendamine kuni neli kuud. Üks staatiline territoorium, mis on piisavalt suur, et toetada paar aastat marasid, oleks tõenäoliselt liiga suur, et marade paar kaitseks liigidevaheliste ja -liigisiseste konkurentide eest. Pealegi oleks kogukondlik denning peaaegu võimatu, kuna on ebatõenäoline, et piisava suurusega vahemikud kattuksid ühiskondliku sõjaväe ümber. Seetõttu on väikesed, triivivad vahemikud soodsad, võimaldades Patagoonia maradel olla kutsikate ajal kommunaalide lähedal, vabastades samas ka suurte territooriumide kaitsmise nõudlikust ülesandest. Nende kodupiirkond jääb vahemikku 33,25–197,5 ha, keskmiselt 97,87 ha. Nad söödavad intensiivselt iga päev 1 ha ulatuses ja nende kodukasvatus triivib väljaspool sigimisperioodi pidevalt kiirusega umbes 11 ha päevas.(Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

Suhtlus ja taju

Dolichotis patagonumeelistab avatud elupaiku. Sarnaselt käpalistele,D. patagonumtugineb röövloomade varajasele avastamisele, et anda piisavalt aega põgenemiseks. Ka mõnele sõralisele sarnanevad Patagoonia marad, kellel on käitusomadused, mida iseloomustab piirav kõnnak, mis reklaamib jõudu ja kiirust ning ei lase kiskjal pikalt ja kulukalt taga ajada.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Puig jt, 2010)

Nagu paljud närilised,Dolichotis patagonumon paar päraku lõhna näärmeid. Meestel täheldatakse sageli päraku lohistamist, mille tulemuseks on ainulaadne välimus. Anaalse näärme sekretsioonil on suur roll liikuval territooriumil, mille isased moodustavad oma paarilise ümber. Ei ole teada, kasD. patagonumkasutab liigikaaslastega suhtlemiseks kuuldavaid signaale.(Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

VahemikDolichotis patagonumhõlmab mitmesuguseid elupaiku kõrbest kuni võsastepini. Range rohusööja,D. patagonumnäitab oma dieedi kohandamisel erinevate ökosüsteemidega märkimisväärset paindlikkust. Näiteks Sierra las Quijadase rahvuspargis leviala lõunaservas, Argentiinas San Luisest põhja pool,D. patagonumsademete hulk varieerub aastaringselt ning kohalikus keskkonnas toimuvad märgad ja kuivad aastaajad õie koostises märkimisväärsed muutused. Vaatamata aastaajale moodustavad kõrrelised ligi 70%D. patagonumdieet. Hoolimata asjaolust, et enamik taime biomassi selles piirkonnas koosneb aed-põõsastest,D. patagonumvalib oma põhisöödaks suhteliselt haruldased kõrrelised. Enamik tarbitud kõrrelisi on perekonnasPappophorum. Kokku,D. patagonumsöödad 24 kõrreliste liigil ja 22 muul taimeliigil. Lisaks murule on oluline osa (11%)D. patagonumDieet koosneb erinevatest kaktuste liikidest. Üldiselt on kaktused umbes 75 massiprotsenti vett ja võivad olla selle liigi jaoks oluliseks veeallikaks. See võib aidata kompenseerida sademete ettearvamatust kogu vahemikus D. patagonum >.(Sombra ja Mangione, 2005)

Selle levila keskosa lähedal näitavad tõendid, et rohu perekonnadPoajaPanicummoodustavad suurema osaDolichotis patagonumdieet, millele järgnebStipajaBromus. Toiduks saavad ka avatud võsa elanikudDoli chotis patagonumrohumaade elanikud tarbivadLütium.Dolichotis patagonumliivastel rohumaadel ja litosooli põõsad eelistavadProsopis. Need kasvukohaspetsiifilised erinevused näitavad selle taimtoiduliste toitumisalast paindlikkust. Põua ajalDolichotis patagonumkohandab oma dieeti nii, et see hõlmaks rohkem niiskust sisaldavaid taimi.(Puig jt, 2010)


Põhja-Ameerika jalutuskepp

Patagoonia marad on tagumise soole kääritajad. Nende dieedis on väga palju kiudaineid ja tselluloosi, mis lagundatakse bakteriaalse kääritamise teel jämesoole külge kinnitatud pimesooles. Nad toodavad spetsiaalset väljaheidet, mis seeditakse ja seeditakse uuesti. Looduslikke Patagoonia marasid on täheldatud lambasõnnikute tarbimise läheduses.(Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • koprofaag
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled
  • Muud toidud
  • eks

Röövimine

Dolichotis patagonumon välja töötanud käpaliste omaga väga sarnase kiskjate reageerimise süsteemi. See tugineb oma arenenud kuulmis-, nägemis- ja haistmismeelele, et kiskjat varakult avastada avatud elupaikades. Tagaajamise korralD. patagonumsuudab joosta väga kiiresti (kuni 45 miili tunnis). Sellel liigil on hüübimiskäitumine, mis on identne mõnel kabiloomaga. Selle pruun värv aitab seda potentsiaalsete kiskjate eest varjata. Mara peamised kiskjad onSurani rebased,Lõuna-Ameerika hallid rebasedja puurid ; inimtegevuse tõttu on mõlema liigi populatsioonid järsult vähenenud. Inimesed kujutavad nüüd peamist ohtuD. patagonum, nii elupaikade muutmise kui ka salaküttimise kaudu. Muude kiskjate hulka kuuluvadväiksem grisonjamuutlikud kullid.(Baldi, 2007; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • krüptiline
  • Tuntud kiskjad
    • Puuma ( Puma concolor )
    • Surani rebane (Dusicyon culpeus)
    • Lõuna-Ameerika hallrebane (Dusicyon griseus)
    • väiksem grison (Galactis kelle)
    • Buteo polüüsoom

Ökosüsteemi rollid

Patagoonia marad on taimtoidulised ja mõjutavad nende keskkonda taimedel karjatades. Nad söövad ka puuvilju ja jagavad seemneid väljaheidete kaudu. Patagoonia marapojad moodustavad olulise saakbaasi paljudele liikidele linnud , kannid ja felidid . Neis on ka mitmeid parasiite ümarussid , kaasa arvatudWellcomia dolichotis,Trichostrongylus retortaeformisjaGraphidioides affinis.(Campos jt, 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
Kommensaal- / parasiitliigid
  • Wellcomia dolichotis
  • Trichostrongylus retortaeformis
  • Graphidioides affinis

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Patagoonia marad paljunevad vangistuses kergesti ja teevad suurepäraseid loomaaia isendeid. Nad saavad elada koos teiste piirkonna tüüpliikidega ja teha põneva tutvustava näituse. Nad on väga karismaatilised ja neid kasutatakse suursaadikuliikina, et harida laiemat avalikkust kiiresti kahaneva Pampase, suure Lõuna-Ameerika madaliku piirkonna kohta. Patagoonia marasid saab pidada lemmikloomadena ja neid saab treenida rihma otsas käimiseks. Neid jahitakse nende nahkade, mida kasutatakse Argentinas voodikattede ja vaipade valmistamiseks, ning nende liha pärast.('Patagoonia Mara (Dolichotis patagonum)', 2011; Campos jt, 2001)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • toit
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kõrvaltoimedDolichotis patagonuminimeste peal.

Kaitse staatus

Dolichotis patagonumliigitatakse IUCNi ohustatud liikide punasesse nimekirja peaaegu ohustatuks. Elupaikade muutus, mis on tõenäoliselt põhjustatud kodulambad , on selle liigi peamine probleem. Lammaste ülehõõrumine põhjustab nihke suurtelt rohttaimedelt maastikule, mida iseloomustavad väiksemad puittaimede laigud. Reproduktiivne eduD. patagonumavatud rohumaade elupaikade populatsioonid kipuvad olema suuremad kui suletud elupaikades.Dolichotis patagonumon ka jahinduse suhtes haavatavad, kuna seda tapetakse liha ja naha tõttu. Täiskasvanud tapetakse relvade või traatvõrkudega, poegad aga püütakse võrkudesse, mis asetatakse urgude sissepääsude kohale. Lepus europaeus (Euroopa jänesed), mis pole Lõuna-Ameerika päritolu, on toonud sisse Jonhe tõve ja toksoplasmoosiD. patagonum. Paljudes valdkondades võistlebL. europaeuson nii intensiivne, etD. patagonumon kohapeal välja surnud.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001)

Kaastöötajad

Molly Mascow (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani-Ann Arbori Ülikool, John Berini (toimetaja), Animal Agents Staff.

Enim Loomad

Loe Glironia venusta (põõsassaba opossum) kohta loomaagentidest

Loe Thylogale billardierii (Tasmaania pademelon) kohta loomaagentidest

Loe Clonorchis sinensis'e kohta loomaagentide kohta

Loe Schistosoma mansoni kohta loomaagentide kohta

Loe Nannostomus trifasciatuse (kolme joonega pliiatsikala) kohta loomade esindajatelt

Loe loomaagentide kohta Plethodon jordani (punapõsk-salamander) kohta