Dorcopsulus macleayiPapuani metsa wallaby

Autor Daniel Rosas Alvarez

Geograafiline ulatus

Paapua metsa wallabies,Dorcopsulus maclaeyi, on Uus-Guinea lõunaosas endeemilised. See liik on piiratud Portua Moresby lähedal asuva vihmametsaga Paapua Uus-Guinea kaguosa lõunarannikul.(Gilmore ja Stonehouse, 1977)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • ookeanisaared
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • saar endeemiline

Elupaik

Papuaia metsa wallabies kasutavad Uus-Guinea tihedates metsades katte- ja rändlusruumi. Nad eelistavad kuivi alasid, mis on tugevalt kaetud kõrgete puudega ja millel on rikkalik taimestik. Kuid savannimetsamaad ja rohumaid sisaldavate laiade tasandike laienemine (mida säilitab peamiselt perioodiline põlev põletamine) on sundinud papuia wallabies liikuma metsas kõrgematele kõrgustele (1200-1300 m).(Austraalia Marsupiali ja Monotreme'i spetsialistide rühm, 2004; Gilmore ja Stonehouse, 1977)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets
  • Vahemiku kõrgus
    1200 kuni 1300 m
    jalga

Füüsiline kirjeldus

Dorcopsulus macleayion oma perekonna väikseim marsupial. Pelage on üldine pruunikashall ja ventraalselt heledam. Sabaots on peaaegu paljas ja valget värvi.




põhjahaugi teaduslik nimetus

Kolju on teiste perekonna liikmetega võrreldes väiksem, lühem ja laiem. Pea ja keha mõõt 490 mm. Saba on keskmiselt 320 mm ja tagumine jalg on 115 mm. Isikud kaaluvad 3–5 kg.(Lydekker, 1896; Oldfield, 1888)

HambumusD. macleayiiseloomustab väike lõikehammastik, mis on väike, kerge ja mis ei puuduta üksteist. Silmahambad on lühikesed ja õhukesed, purihambad aga laiad, ühtlaselt ovaalsed ja lühemad kui teised Dorcopsulus .(Oldfield, 1888)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    3 kuni 5 kg
    6,61 kuni 11,01 naela
  • Keskmine pikkus
    490 mm
    19.29 tolli

Paljundamine

Nii isased kui ka emased papuia metsa wallabies kasvavad umbes ühesuuruseks ja küpsevad sugulisel teel umbes samal ajal. Paaritumine on tavaliselt polünüandandroosne. Mehed eraldavad iga järglase tootmiseks vähem ressursse kui naised. Isased käituvad enne paaritumist vähe ja suurendavad oma võimalusi järglaste saamiseks nii, et paarituvad võimalikult paljude emastega.(Gilmore ja Stonehouse, 1977; Renfree ja Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Paaritumissüsteem
  • polügnandroosne (ebaselge)

Papuaia metsa wallabies'ide aretus toimub enamasti jaanuari lõpus ja veebruari alguses. Paljunemine on ilmselt seotud naiste füsioloogilise seisundiga. Kuna naised investeerivad paljunemisse nii palju energiat, siseneb emane emakasse ainult siis, kui tal on piisavalt energiat ja ressursse järglaste edukaks kasvatamiseks.(Gilmore ja Stonehouse, 1977; Renfree ja Tyndale-Biscoe, 1987)

Nagu tõepoolest kõigi marssijate puhul, sünnivad noored pärast lühikest rasedust. Sündides on noored altritaalsed. Nad viivad oma arengu lõpule ema kotis. Tiinus kestab väidetavalt 21 päeva. Võõrutamine toimub tõenäoliselt siis, kui noored lahkuvad kotist umbes 18 kuu vanuselt. Kahest järglastega emaste registrist oli ühel naisel kotis kaks poega, teisel oli ainult üks kott noor. Selle põhjal on tõenäoline, et korraga toodetakse ainult üks või võib-olla kaks haru. Reproduktiivne küpsus saabub umbes 2-aastaselt.(Gilmore ja Stonehouse, 1977; Nowak, 1999)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • elav
  • Aretusintervall
    Paapua metsa wallabies paljuneb üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Pesitsusaeg toimub jaanuaris ja veebruaris.
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    21 päeva
  • Keskmine võõrutusvanus
    18 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 aastat

Tiinusperiood on umbes 21 päeva. Sünd on nii kiire, et emased isegi ei tunne, kui nende pojad on sündinud. Vastsündinu liigub tupest kotti ja kinnitub nisa külge. Pärast sündi võib noor wallaby veeta kotis kuni 18 kuud.(Renfree ja Tyndale-Biscoe, 1987)

Igapäevaseks aktiivsuseks vajalik energia jääb raseduse ajal paljudele marutoomi emadele väheseks. See näitab, et kasvav loode nõuab emalt vähe energilisi investeeringuid. Investeeringud noortesse pärast sündi on siiski märkimisväärsed. Emane laktaat on kogu selle aja, kui noor on kotis. Isased ei viibi poegade eest hoolitsemisel, jättes järglaste kasvatamise emale.(Renfree ja Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Puuduvad andmed eluea kohtaD. macleayi. Samasugused liigid, mis asuvad samas geograafilises piirkonnas, kuid madalamal,Dorcopsulus nukker, mille maksimaalne eluiga on kaheksa aastat.Dorcopsulus macleayiilmselt on sarnane pikaealisus.(Fisher et al., 2001)



  • Keskmine eluiga
    Staatus: vangistus
    7,9 aastat
    AnAge

Käitumine

Paapua metsa wallabies on maismaa taimtoidulised / brauserid. Nad söödavad enamasti mullapinda ja neil on piiratud võime kaevuda. Nende võime ellu jääda avatud elupaigas on vähenenud, kuna nad on metsaspetsialistid. Eeldatakse, et nad on öised.(Austraalia Marsupiali ja Monotreme'i spetsialistide rühm, 2004; Lydekker, 1896)

  • Põhikäitumine
  • terricolous
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne

Kodu vahemik

Selle liigi koduvahemike suurus pole teada.(Gilmore ja Stonehouse, 1977)

Suhtlus ja taju

Nagu enamikul seilikutel, on ka Papuaia metsa wallabies'il hästi arenenud lõhnataju. Emased eraldavad tugevat lõhna, kui nad on emases ja valmis paarilist leidma. Lisaks selle paaritumisvalmiduse haistmismärgi kasutamisele haistavad isased ka emase suguelundite piirkonda, veendumaks, et kotis pole juba ühtegi poega.

Lisaks lõhnasuhtlusele on tõenäoline, et paaritumisel ja järglaste koti eluajal vahetatakse palju kombatavat teavet. Visuaalseid vihjeid võib kasutada ka suhtlemisel, kuid neid pole dokumenteeritud. Samamoodi pole uuritud vokaalse suhtluse rolli.(Renfree ja Tyndale-Biscoe, 1987)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Dorcopsulus macleayion üldtoiduleht, kes sirvib taimtoidulisi. Selle dieet koosneb kahekojaliste taimede lehtedest, pungadest ja vartest.(Cockburn ja Lee, 1985; Lydekker, 1896)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
    • ligimeelne
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred

Röövimine

Selle liigi peamised kiskjad on Uus-Guinea harfikotkad ,vaibapüütonidja kiilukotkad .(Austraalia Marsupiali ja Monotreme'i spetsialistide rühm, 2004; Dutson, 2004)

  • Tuntud kiskjad
    • Harpy-kotkas, Harpyopsis novaeguineae
    • Vaippüüton,Marelia mängis
    • Kiil-kotkas, Aquila audax

Ökosüsteemi rollid

Need wallabies on oluline osa nende ökosüsteemist. Nad on paljude loomade saagiks ja mõjutavad mõnevõrra taimestikku, millest nad toituvad.(Tomasek, 2001)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Mitmed Paapua metsapiirkondade põlishõimud on kasutanud Papuaia wallabies'e karusnahku kaubandusvahendina ja pulmakinkidena. Peale selle piiratud kasutamise ei oma see liik inimeste jaoks tegelikku majanduslikku tähtsust.(Tomasek, 2001)

  • Positiivne mõju
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Selle liigi negatiivset mõju inimesele ei ole teada.(Dutson, 2004; Tomasek, 2001)

Kaitse staatus

Praegu onD. macleayipeetakse haavatavaks liigiks, mis allub inimtegevuse mõjudele. Sellel on ettearvamatu tulevik. IUCNi sõnul võib see liik väga kergesti kriitiliselt ohtu sattuda.

Mitmed organisatsioonid teevad nüüd Uus-Guinea põllumajandustootjatega metsa ja maa kaitsmiseks ja säilitamiseks koostööd ning aitavad ka metsloomi säilitada. Nad võivad aidata selle wallaby liigi ellujäämist.

1994. aastal alustas Maailma Looduse Organisatsioon Kikori integreeritud kaitse- ja arendusprojekti, et edendada metsloomade majandamist koos majandatud metsanduse ja kogukonna arendamise ideedega. See projekt aitab oluliselt kaitsta metsa endeemilisi liike.

Kaitse Melanesia on veel üks Vaikse ookeani saarte projekt, mis kaitseb metsas elavate liikide elupaika.(Austraalia Marsupiali ja Monotreme'i spetsialistide rühm, 2004; Tomasek, 2001)

Kaastöötajad

Daniel Rosas Alvarez (autor), Notre Dame'i ülikool, Karen Powers (toimetaja, juhendaja), Radfordi ülikool.

Nancy Shefferly (toimetaja), loomade esindajad.

Enim Loomad

Lisateavet Gyps bengalensise (India valge seljaga raisakotkas) kohta leiate lehelt Animal Agents

Loe Hipposideros fulvuse (fulvuse ümarleheline nahkhiir) kohta loomaagentidest

Loe Raphicerus campestris'e (steenbok) kohta loomaagentidest

Loe Dermochelys coriacea (nahast merikilpkonn) kohta loomade esindajatelt

Lisateavet Pantherophis gloydi (ida-rebase madu) kohta leiate lehelt Animal Agents

Loe Gasterosteus aculeatuse kohta loomaagentide kohta