Icterus spuriusorchard Oriole

Autor Lynna Kiere

Geograafiline ulatus

Viljapuuaia orioolid paljunevad Kanadas, Ameerika Ühendriikides ja Mehhikos. Nende pesitsuspiirkond ulatub põhjast Saskatchewani kagusse, läbi edela Manitoba, Ontario lõunaosa, New Yorgi keskosa ja Maine'i äärmise lõunaosa kogu Ameerika Ühendriikide idarannikul läbi Põhja-Florida, edelasse Põhja-Florida lahe rannikust kuni Texase lõunaosani (kuid puudub) alates Rio Grande orust) ja Mehhiko sisemaale Guanajuato lõunaosani. Pesitsuspiirkond ulatub läänest Montana idaossa ja Colorados, Texase läänes ja Oklahoma loodeosas.(Jaramillo ja Burke, 1999)

Talvine viljapuuaedade sortiment hõlmab mõlemat Mehhiko rannikut läbi Kesk-Ameerika ja Lõuna-Ameerika põhjaosa. Vaikse ookeani rannikul esinevad need põhja kuni Sinaloa keskosani ja lõunas kuni Oaxaca keskosani, kus neid esineb ka sisemaal. Lahe rannikul leidub neid põhja pool kuni Tamaulipase lõunaosani ja lõunas kuni Veracruzi lõunasse, kus neid leidub ka sisemaal. Viljapuuaia orioole leidub kogu Yucatani poolsaarel ja kogu Kesk-Ameerikas, välja arvatud Guatemala mägismaa ja Nicaragua lõunaosa mägismaa. Nad talvitavad nii kaugele lõunasse kui Colombia põhjaosasse ja Venezuela loodeosasse.(Jaramillo ja Burke, 1999)

Viljapuuaia orioolid rändavad Florida lõunaosa kohal rohkesti ning neid (väga harva) on registreeritud nii seal kui ka Lõuna-Louisiana talvitamas.(Jaramillo ja Burke, 1999)



  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Viljapuuaia orioolid eelistavad elama asumist veeallika, näiteks järve või jõe lähedusse, ja neid võib leida kitsastest kaldapiirkondadest, lammidest või soodest (Jaramillo ja Burke, 1999). Nad on pigem kohanemisvõimelised kohalike ökosüsteemidega. Suvisel pesitsushooajal leidub neid näiteks Texase meskiitsealal, Pennsylvanias viljapuuaedades ja Louisianas asuvates fragmiitsoodes (Scharf ja Kren 1996). Rände ajal asustavad nad sageli metsaservi, kus on olemas õitsvad puud ja viljad (Scharf ja Kren 1996). Oma lõunapiirkonnas talvitades leidub neid sama tüüpi elupaikades: heledad metsad Kolumbias, istandused Hondurases ja troopilised metsad Mehhikos (Scharf ja Kren 1996). Üldiselt kipuvad nad vältima tihedat metsa, eelistades rohkem avatud metsa või serva elupaiku, ja neid ei leidu tavaliselt Mehhiko kuivades sisemaal asuvates võsastumispiirkondades (Scharf ja Kren 1996).(Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

Viljapuuaia orioolid ei ole inimtegevuse suhtes eriti tundlikud ning neid leidub äärelinnades, parkides ja põllumajandusmaades kogu nende geograafilises ulatuses (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    1300 (kõrge) m
    4265,09 (kõrge) jalga

Füüsiline kirjeldus

Viljapuuaia orioolid on Põhja-Ameerika orioolidest kõige väiksemad, nende pikkus on keskmiselt 15–18 cm, isased on emastest veidi suuremad. Neil on lühike, ruudukujuline saba ja väike peenike arve. Jalad ja jalad on mõlemast soost sinakashallid ja silmad tumepruunid (Jaramillo ja Burke 1999).(Jaramillo ja Burke, 1999)

Aretavad täiskasvanud isased on peas, kaelas, rinna ülaservas, kuklal, seljas ja abaluudel mustad. Rump, ülasaba katte ja alaosa rinnast saba alla on rikkalik kastan. Tiivad on peamiselt mustad, välja arvatud kastani epauletid ja valge tiibvarras ning otsad. Saba on must kitsaste pruunikasvalgete otstega (Jaramillo ja Burke 1999).

Mittekasvavad täiskasvanud isased näevad välja sarnaselt pesitsevatele isastele, kuid oliivi- või kahvatu kastaniotsaga suled võivad varjata ülemise osa musta värvi. Kannu ja ülemiste sabakatete sulgedel, samuti alumisel rinnal kuni sabaalusel võivad olla kollakad otsad. Pruunikasvalged või hallid näpunäited sabal võivad olla märgatavamad kui tõu isasel (Jaramillo ja Burke 1999).

Teise aasta isased sarnanevad täiskasvanud emasloomadega, kuid silma ja arve vahel on kindel must rinnanibu ja must. Täiskasvanute musta sulestiku ilmnemise määr selles staadiumis varieerub indiviidide vahel märkimisväärselt, mõnedel selles vanuses meestel on mustad suled rohkem kui teistel (Scharf ja Kren 1996). Vaatamata täiskasvanute värvuse puudumisele on need isased suguküpsed. Ehkki nad suudavad paljuneda, ei õnnestunud neil sageli kaaslast leida, sest naised valivad tavaliselt täiskasvanud sulestikuga isased (ülevaade Enstrom, 1993).

Haudeaasta isased sarnanevad täiskasvanud aretusnastega, kuid rohekama, kollaka või pruunika ülaosaga ja heledama kollase alusega (Scharf ja Kren 1996). Võimalik on kurgul, silma ja arve vahel peegeldunud must udusulg (Jaramillo ja Burke 1999).(Enstrom, 1993; Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

Mõlemast soost alaealiste noorte aedade oriidid on välimuselt sarnased täiskasvanud emasloomadega, kuid ülalt on need pruunimad ja altpoolt kollasemad (Scharf ja Kren 1996). Tiivad on kahvatupruunid, tuhmvalged servad ja kaks hõõgvalget tiibvarrast (Scharf ja Kren 1996). Saba on kollakas oliivroheline (Scharf ja Kren 1996). Arve põhi on roosa või oranž, vananedes vananedes kuni musta ja sinakashallini (Jaramillo ja Burke 1999).(Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

Aretavad täiskasvanud emased sarnanevad paljunemata täiskasvanud emasloomadega, kuid neil on heledam alaosa, ülemistel osadel on rohkem laiguline välimus ja saba alaosas on kollane läige. Mittekasvavad täiskasvanud emased on pruunikad oliivid otsmikust kuni ülemiste sabakatteni. See värvus on otsmikul heledam, selja- ja ülasaba-kattel kollasem ning külgedel tuhmub oliivini (Scharf ja Kren 1996). Tagakülg on tumedast oliivist ja tiivad on tumehallid, kahe valge tiibadega ja valge servaga (Jaramillo ja Burke 1999, Scharf ja Kren 1996). Saba on ülalt oliivikas ja alt kollakas (Jaramillo ja Burke 1999).

Teise ja haudeaasta emased on sarnased täiskasvanud emasloomadega. Teise aasta emasloomad on alaosast pruunimad ja ülemistelt ühtlasemalt pruunid (vähem laigulised) kui täiskasvanud emased (Scharf ja Kren 1996). Haudeaasta emased on pealt pruunimad ja alt helekollasemad kui täiskasvanud (Scharf ja Kren 1996). Üleminek nende kahe sulestiku vahel on väike ja seda ei pruugi põllul märgata (Jaramillo ja Burke 1999).(Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • isane värvikam
  • Vahemiku mass
    16 kuni 25 g
    0,56 kuni 0,88 untsi
  • Vahemiku pikkus
    15 kuni 18 cm
    5,91–7,09 tolli

Paljundamine

Nii teisel aastal kui ka täiskasvanud isased jõuavad sigimisvahemikku samal ajal mai keskel. Emased saabuvad kas koos isasloomadega või levila kõige põhjapoolsematesse osadesse varsti pärast seda (Jaramillo ja Burke 1999). Nii emased kui ka isased kasutavad kaaslaste ligimeelitamiseks kosmoseväljapanekut, sealhulgas „kummardus“ (pea on langetatud alla) „kiilumine“ (pea ja saba vaheldumisi kummardatakse) ja „kerjamine“ (tiivad lehvivad ja lauldakse kõrget trilli) . Isane kasutab ka lennuekraani, mille käigus ta lennates kiigub (Scharf ja Kren 1996).(Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Pärast paari moodustamist ja kopulatsiooni alustavad emased rippuva tassikujulise pesa ehitamist (Scharf ja Kren 1996). Viljapuuaia orioolid eelistavad oma pesasid ehitada tiheda võrata puude väikeste okste kahvlisse, nagu pajud, jalakad, magnoolia ja pekanipähkel (Scharf ja Kren 1996). Pesad on tavaliselt ehitatud ka Hispaania samblasse ja neid on harva leitud phragmite kõrrelistest (Dennis 1948). Pesa valmimine võtab emasloomal aega umbes kuus päeva ja see on kootud pikkadest rohulõngadest, mis on vooderdatud loomakarva, lõnga, õhukese rohu, sulgede või muude saadaolevate pehmete materjalidega (ehkki see ei pruugi üldse olla vooderdatud) (Scharf ja Kren 1996 ).(Dennis, 1948; Scharf ja Kren, 1996; Dennis, 1948; Scharf ja Kren, 1996)

Umbes seitse päeva pärast seda, kui emane pesa ehitama asub, muneb ta olenevalt geograafilisest piirkonnast kahe kuni seitsme muna vahel (Clawson 1980). Munad on helesinised, ebaregulaarsete lillade või pruunide tähistega enamasti muna suuremas otsas (Jaramillo ja Burke 1999).(Clawson, 1980; Jaramillo ja Burke, 1999; Clawson, 1980; Jaramillo ja Burke, 1999)

Emaslind inkubeerib mune 12–14 päeva, mille jooksul isane teda toidab ja võib pesa valvata (Johnsgard 1979, Foss 1994, Scharf ja Kren 1996). Kui munad on koorunud, söödavad mõlemad vanemad tuhmhalli või nunnu tibusid ja lendavad pärast 11–14 päeva pesas pesemist (Scharf ja Kren 1996).(Foss, 1994; Johnsgard, 1979; Scharf ja Kren, 1996; Foss, 1994; Johnsgard, 1979; Scharf ja Kren, 1996)

Pojad jäävad tiheda kattega elupaika pesa lähedale, kuni pereüksus umbes nädala pärast laiali läheb (Sealy 1980). Mõlemast soost täiskasvanud emased ja poegad jäävad piirkonda ning toituvad peamiselt viljadest juuli lõpus ja augusti alguses, kui isased on alustanud sügisrännet (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996; Sealy, 1980; Scharf ja Kren, 1996; Sealy, 1980)

Viljapuuaia oriole peetakse üldjuhul üksikpoegadeks, mis kasvatavad hooajal ainult ühte järglaste poegi. Kui hooajaliselt karmid ilmad või muud katastroofid hävitavad mune piisavalt varakult hooajal, võivad nad muneda uuesti, kasvatades pesitsusperioodil hiljem ühe eduka haudme (Scharf ja Kren 1996). Kuid 2004. aastal täheldati Marylandis kolme paari viljapuuaia orioole, kes tõstsid ühe hooaja jooksul kaks edukat haudme (Omland ja Ligi, avaldamata andmed). Teine pesakond pandi kohe nädalast kuni kuu ajani pärast seda, kui esimesest pesakonnast pärinevad pojad olid lendanud (Omland ja Ligi, avaldamata andmed). Edasised uuringud võivad aidata selgitada küsimust, kui levinud on selline käitumine viljapuuaedade orioolide populatsioonides.(Scharf ja Kren, 1996; Scharf ja Kren, 1996)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Viljapuuaia orioolid sigivad tavaliselt üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub maist augustini.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 7
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    12 kuni 14 päeva
  • Leviala vanus
    11 kuni 14 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta

Vanemahoolduses mängivad rolli nii mees- kui ka naispuuaia orioolid. Emased ehitavad pesa ja inkubeerivad mune. Inkubatsiooni ajal toidavad isased emast ja kaitsevad pesa. Kui tibud kooruvad, jagavad isas- ja emasloom vastutust noorte toitmise ja väljaheidete väljaviimise eest (Scharf ja Kren 1996). Pärast poegade põgenemist jäävad isas- ja emasloomad umbes nädala jooksul koos poegadega toitu otsima, pärast mida algab isane sügisränne (Sealy 1980). Isaste lahkumisel võivad naised ja noored jääda maha ja toituda suurte parvedena (Jaramillo ja Burke 1999).(Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996; Sealy, 1980)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Vanim registreeritud viljapuuaia oriool püüti looduses tagasi 9 aasta ja 7 kuu vanuselt (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

Käitumine

Viljapuuaia orioolid on suhteliselt sotsiaalsed nii nende liikide sees kui ka väljaspool. Pesitsusajal pesitsevad nad sageli lahtistes kolooniates, hoiatades üksteist ohu eest (Scharf ja Kren 1996). Nad pesitsevad ka teiste liikide lähedal (kuni meetri kaugusele läänelindudest, Vertikaalne türann ), mis mõnel juhul võib olla kasulik lehmalindude pesaparasiidi vähendamise kaudu ( Molothrus ater ) (Scharf ja Kren 1996). Talvisel ajal võib neid hulganisti (mõnikord üle 100) ööbida nii koos teiste viljapuuaia orioolide kui ka teiste liikidega, sealhulgas Baltimore orioles ( Icterus galbula ) ja paljud vinniliigid ( Fringillidae ) (Painutatud 1965).(Bent, 1965; Scharf ja Kren, 1996)

Viljapuuaia orioolid on ööpäevased, välja arvatud kevad- ja sügisrände ajal. Tavaliselt hakkavad nad toitu otsima koidikul, vähendavad aktiivsust keskpäeva paiku ja on pärastlõunal ja õhtul passiivsed. Kui ilm takistab sööda otsimist, jätkatakse seda päeva lõpus (Scharf ja Kren 1996). Rände ajal on nad öösel (Bent 1965).(Bent, 1965; Scharf ja Kren, 1996)

Viljapuuaia orioolid rändavad kevadel ja sügisel. Nad lahkuvad talvistest aladest (Kesk-Mehhikost Põhja-Kolumbiasse) märtsist aprillini ja jõuavad oma pesitsusaladesse (Ameerika Ühendriikide idaosa ja Põhja-Mehhiko) aprilli lõpust mai lõpuni (Scharf ja Kren 1996). Nad hakkavad pesitsusaladelt lahkuma pärast seda, kui noored on põgenenud juuli lõpust kuni augusti alguseni ja saabuvad talvistele aladele augusti keskpaiga paiku (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • öine
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne

Kodu vahemik

Viljapuuaia orioleid on täheldatud pesitsemas poolkolonialistlikult liigikaaslastega, samuti teiste liikide, näiteks Baltimore orioles ( Icterus galbula ) ja Bullocki orioolid ( Icterus bullockii ) (Scharf ja Kren 1996). Viljapuuaia orioolid pole aastaringselt teravalt territoriaalsed, kuid pesitsusperioodil kaitsevad täiskasvanud isased pesitsus- ja toitumisalasid teise aasta isaste eest (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

Suhtlus ja taju

Emased ja noored viljapuuaia orioolid suhtlevad vokaalselt lühikeste monotoonsete vilede kaudu (Scharf ja Kren 1996). Need häälitsused on eriti levinud juuli keskpaigast kuni augusti keskpaigani, pärast seda, kui täiskasvanud isased pesitsusalalt lahkuvad ning enne emaste ja poegade sügisrände algust (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

Täiskasvanud (sh teise aasta) isased laulavad pesitsuspaika jõudmisel tõenäoliselt kaaslase ligimeelitamiseks, kuid võib-olla piiratud määral toitu- ja pesitsusalade rajamiseks (Scharf ja Kren 1996). See laul, kõrge heliga nootide seeria, mis võib sisaldada karme sekkumisi ja allapoole suunatud summutusi, sarnaneb Baltimore'i orioolide lauluga ( Icterus galbula ) (Scharf ja Kren 1996). Kasutada võib ka pehmet padi ja lobisemist (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

Hädakutsusid, mis koosnevad padrunitest ja vestlustest, kasutavad viljapuuaia oriolid teiste hoiatamiseks võimaliku ohu eest (Scharf ja Kren 1996). Viljapuuaia orioolid vastavad nii nende enda liikide hoiatuskõnedele kui ka teiste liikide, näiteks Baltimore orioles ( Icterus galbula ) või Bullocki orioolid ( Icterus bullockii ) (Clawson 1980, Scharf ja Kren 1996). Viljapuuaia orioolid kasutavad kaaslaste ligimeelitamiseks ka visuaalseid signaale (vt Reproduktsioon).(Clawson, 1980; Scharf ja Kren, 1996)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • ultraviolett
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Haudeperioodil (aprilli lõpus või mai alguses kuni juuli keskpaigani) on viljapuuaia orioolid enamasti putuktoidulised, kuid tarbivad ka väikesi, küpseid puuvilju ja marju, nektarit ja väikesi seemneid (Thomas 1946, Dennis 1948, Bent 1965). Marylandi maosisalduse andmed näitavad, et nende toitumine koosneb sel hooajal umbes 91% putukatest ja 9% taimsest materjalist (Bent 1965).(Bent, 1965; Dennis, 1948; Thomas, 1946; Bent, 1965; Dennis, 1948; Thomas, 1946)

Sügisrände ajal lõunapoolsesse talvevahemikku (saabub Mehhikosse juba juuli alguses) sisaldab nende dieet küpsemaid puuvilju ja marju, näiteks mooruspuu ja chokechersi, samuti Mehhiko teeäärsetest õitsvatest puudest ja hekkidest pärit nektarit (Howell ja Webb) 1995).(Howell ja Webb, 1995; Howell ja Webb, 1995)

Talvises vahemikus (juuli alguses või keskpaigast jaanuarini) tarbivad nad troopiliste õitsvate puude ja viinapuude nektarit naguErythrina fusca, puuviljad nagu puuvõõrikArceuthobium) ja lehestikust saadud putukad (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996; Scharf ja Kren, 1996)

Kevadrände ajal muudab õitsvate taimede rohkus nektari koos putukatega oluliseks toiduallikaks (Scharf ja Kren 1996). Floridat läbivad viljapuuaia orioolid tarbivad õitsvat musta jaanileivapuud (Robinia pseudoatsia) nektarit arvukalt (Bent 1965) ja Californias leiduvaid nektareid on täheldatud sageli koolibri söötjatel (Small 1994).(Bent, 1965; Scharf ja Kren, 1996; Small, 1994; Bent, 1965; Scharf ja Kren, 1996; Small, 1994)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • puu
  • nektar
  • lilled

Röövimine

Harilikud rabelemised ( Quiscalus quiscula ) Nebraska lääneosas tõrjuvad noored tibud viljapuuaia oriooli pesadest ja murravad koorimata munad (Scharf ja Kren 1996). Pronksitud lehmalindude pesaparasiit ( Cacicuse pronks ) ja pruunipäised lehmalinnud ( Molothrus ater ) on üsna tavaline, parasiitsuse määr on registreeritud koguni 28% (Jaramillo ja Burke 1999). Californias on suuremad jooksjad ( Geococcyx californianus ) on täheldatud viljapuuaia orioolide röövimist (Binford 1971).(Binford, 1971; Jaramillo ja Burke, 1999; Scharf ja Kren, 1996)

Ökosüsteemi rollid

Viljapuuaia orioolid on kõigesööjad, neelavad putukaid ja ämblikke, puuvilju, pähkleid ja nektarit. Need võivad aidata putukate populatsiooni stabiliseerida oma kogukondade röövloomade kaudu. Viljapuuaia orioolide tarbitavad puuviljad läbivad kiiresti linnu seedesüsteemi. Puuviljas sisalduvad seemned jäävad seedimata, levitades seemneid selle roojamise kaudu teistesse piirkondadesse.(Scharf ja Kren, 1996)

Ehkki nad tarbivad nektarit, ei ole nad alati tolmeldajad liikidest, millest nad toituvad (Scharf ja Kren 1996). Mõne liigi, näiteks õitsev trompetpuur (Campsis radicans), läbistab lind nektari saamiseks õiepõhja, vältides õie tolmukaid ega tolmeldades taime (Bent 1965). Teiste liikide, näiteksErythrina fusca, viljapuuaia orioolid toimivad küll peamise tolmeldajana (Morton 1979).(Bent, 1965; Morton, 1979; Scharf ja Kren, 1996)

Nagu paljud teised linnuliigid, on ka viljapuuaia orioolid mitut tüüpi parasiitide, sealhulgas vereparasiitide ja erinevate lestade peremehed (Scharf ja Kren 1996). Pronksitud lehmalindude pesaparasiit ( Cacicuse pronks ) ja pruunipäised lehmalinnud ( Molothrus ater ) on üsna tavaline, parasiitsuse määr on registreeritud koguni 28% (Jaramillo ja Burke 1999).

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
  • tolmleb
Kommensaal- / parasiitliigid
  • vere parasiidid (Hematozoa)
  • linnulestad (Acarina)
  • pruunipäised lehmalinnud ( Molothrus ater )
  • pronksist lehmalinnud ( Cacicuse pronks )

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Viljapuuaia orioolid röövivad puuvillakolli kärsakat ( Anthonomus grandis ), mis on puuvillakasvatajate peamine taimekahjustaja (Oberholser 1974). Nad on ka paljude teiste oluliste põllumajanduslike kahjuriliikide, sealhulgas röövikute, taimetäide, mardikate ja usside röövloomad, muutes need põllumeestele üsna kasulikuks (Bent 1965).(Bent, 1965; Oberholser, 1974)

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Viljapuuaia orioolid võivad istandikel pesitsedes põhjustada väikeseid põllukultuuride kahjustusi. Nad võivad tarbida väikestes kogustes viljapuude, väikeste kultiveeritud marjade ja puuviljade (maasikad, vaarikad, kirsid), viigimarjade ja viinamarjade tolmu (Bent 1965)(Bent, 1965; Bent, 1965)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Kuna populatsioon on vähenenud alates 1982. aastast, peab Ameerika lindude sinine loetelu viljapuuaia oriole eriti murettekitavaks liigiks (Scharf ja Kren 1996). Üldiselt on idaosa elanikkond püsiv, kuid keskne elanikkond on viimastel aastatel vähenenud (Scharf ja Kren 1996).(Scharf ja Kren, 1996)

Arvatakse, et rahvastiku vähenemise peamine põhjus on elupaikade kadumine või seisundi halvenemine. Rannikualade ja muude eelistatud alade hävitamine võib põhjustada elanikkonna mõningast vähenemist keskpiirkonnas (Scharf ja Kren, 1996). Pestitsiididega pritsimine viljapuuaedades on veel üks potentsiaalne probleem ja on linnud Texases ja Pennsylvanias ümber tõrjunud (Oberholser, 1974; Scharf ja Kren, 1996).(Oberholser, 1974; Scharf ja Kren, 1996)

Viljapuuaia orioole kaitseb 1918. aasta rändlindude lepingu seadus, mis keelab jahi, kauplemise ning viljapuuaia orioolide pesade või munade häirimise (USFWS, 2002).('USFWS rändlindude majandamise osakond', 2002)

Muud märkused

Viljapuuaia oriole peetakse kahest rühmast koosnevaks liigikompleksiks, viljapuuaia orioleid (On. meister) ja Fuertese või kaheksa oriooli (On. tugev). Sageli peetakse silmas ka kolmandat alamliiki,I. s. phillipsi. Nende rühmade klassifitseerimine on hiljutiste arutelude teema. On ebakindel küsimus, kas Fuertese orioolid peaksid jääma selle alamliikiicteruse meister, nagu nad on praegu või mida peetakse eraldi liigiks, nagu nad olid varem (I. tugev) (Jaramillo ja Burke, 1999). Fuertese orioolide sulestiku muster on põhimõtteliselt identne viljapuuaia orioolidega; kahe rühma naised ja noored isased on praktiliselt eristamatud. Kuid erinevalt täiskasvanud isase viljapuuaia oriooli kastani värvimisest kirjeldatakse täiskasvanud isase Fuertes oriole sulestikku kui ookrit või tan. Rühmade (Tracy, Hofmann, Cronin ja Omland, avaldamata andmed) värvide kattumist ei esine.(Jaramillo ja Burke, 1999)

Hiljutised uuringud Fuertese ja viljapuuaia orioolide geneetika kohta on näidanud, et need on piisavalt geneetiliselt erinevad, et neid saaks pidada kaheks eraldi liigiks. Mitokondriaalse geeni sarnasuste analüüsimisel tsütokroom-b, Baker jt. (2003) töötasid välja fülogeneetilise puu, mis näitab, kui lähedased on erinevad viljapuuaia ja Fuertese oriooli isendid. Saadud puu näitab, et peaaegu kõik testitud Fuertese orioolid olid omavahel tihedamalt seotud kui ühegi viljapuuaia oriooliga (Baker et al., 2003).(Baker jt, 2003)

Viljapuuaia ja Fuertese orioolide eraldamist erinevateks liikideks võivad toetada mitmed muud tegurid. Võib-olla on kõige vahetum ilmne erinevus kahe rühma vahel täiskasvanute meeste värvuse erinevus. Tõepoolest, see võib olla oluline erinevus. Hofmann, McGraw, Cronin ja Omland (avaldamata andmed) kasutasid spektraalmõõtmisi (sulestiku peegelduvus) ja biokeemilist analüüsi, et teha kindlaks, millised pigmendid vastutavad viljapuuaia ja Fuertese orioolide erksate värvide eest. Värvide erinevus tuleneb melaniini ja karotenoidi tüüpi pigmentide suhtelise kontsentratsiooni erinevusest iga liigi sulgedes. Viljapuuaia orioolide kastanivärvi annab valdavalt melaniinipõhine pigment, täpsemalt feomelaniinid; karotenoidid on olemas, kuid neid varjab melaniin (Hofmann, McGraw, Cronin ja Omland, avaldamata andmed). Täiskasvanud isasel Fuerte’i orioolidel on feomelaniinide kontsentratsioon palju madalam (kuigi see on siiski suurem kui naistel). Fuertesi orioolides ei varja feomelaniinid karotenoidi värvi täielikult, nagu nad teevad seda viljapuuaia orioolides; Nii karotenoidid kui melaniinid aitavad kaasa (avaldamata andmed Hofmann, McGraw, Cronin ja Omland).

Teised erinevused viljapuuaia ja Fuertese orioolide vahel on nende geograafiline ulatus ja rändeharjumused. Viljapuuaia orioolid rändavad Ameerika Ühendriikides ja Kanadas paljunemisplatsidelt kaugele kuni Colombia lõunasse ulatuvate talvistudeni, samas kui Fuertese orioolid elavad ainult väikeses levialas, pesitsedes Mehhiko idarannikul Tamaulipase lõunaosast Veracruzi lõunaosani ja talvitades edasi Mehhiko Vaikse ookeani rannik Guerrerost Chiapaseni (Jaramillo ja Burke 1999).(Jaramillo ja Burke, 1999)

Perekond Icterus sisaldab 25 tunnustatud liiki, kellest paljudel on sulestiku mustrid väga sarnased, vaatamata kaugele sugulusele (Omland ja Lanyon 2000). Viljapuuaia orioolid on selle nähtuse, mida nimetatakse “lähenemiseks”, suurepärane näide. Viljapuuaia orioolidel on selge muster, mis sisaldab musta pead, värvilisi epaulette ja valgeid tiibade ribasid. Peaaegu identne muster on Baltimore orioles ( I. galbula ), mis on kaugelt seotud viljapuuaia orioolidega. Omland ja Lanyon (2000) uurisid 44 spetsiifilist sulgede plaastrit, et hinnata erinevate oriooliliikide mustrite sarnasust (seda protsessi nimetatakse hindeks) ning viljapuuaia ja Baltimore oriolide võrdlemisel leiti, et kahe liigi vahelistest sulgede plaastritest erinesid ainult neli muster (2000). Neid kaugelt seotud liikide vahelise märkimisväärse sarnasuse juhtumeid esineb korduvalt aastal Icterus .(Omland ja Lanyon, 2000)


kus elavad mustad luiged

Kaastöötajad

Lynna Kiere (autor), Marylandi ülikool, Baltimore'i maakond, Kevin Omland (juhendaja), Marylandi ülikool, Baltimore'i maakond.

Enim Loomad

Loe Vireo philadelphicuse (Philadelphia vireo) kohta loomaagentidest

Loe Euphractus sexcinctuse (kuue vöötiga armadillo) kohta loomaagentidest

Loe Colias eurytheme kohta loomaagentide kohta

Loe Fringilla montifringilla (brambling) kohta loomaagentide kohta

Loe loomaagentide kohta Aratinga solstitialis (päikesepapagoi) kohta

Loe Cricetomys gambianuse (Gambia rott) kohta loomaagentidest