Leopardus pardalisocelot

Autor Jessi Kittel

Geograafiline ulatus

Ocelotid on kõige suurema rahvaarvuga Kesk-Ameerikas, kuid neid võib leida kõigist USA kaguosa (Texas, Arizona) ja Põhja-Argentina vahelistest riikidest. Neid leidub suurema tihedusega klastrites Kesk-Ameerika põhjaosas, Lõuna-Ameerika loodeosas, Lõuna-Ameerika kirdeosas ja Lõuna-Ameerika keskosas.('Kassid (Felidae)', 2004; 'IUCNi ohustatud liikide punane nimekiri', 2008; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996; Wozencraft, 2005)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Ocelotte leidub mitmesugustes elupaikades, sealhulgas troopilistes metsades, savanniheinamaadel, mangroovimetsades ja soodes ning okkade võsastumispiirkondades. Nad elavad tavaliselt kõrgustel alla 1200 m, kuid neid on nähtud ka 3800 m kõrgusel. Nende peamine elupaikade nõue on tihe vegetatiivne kate. Oceloteid leidub avatud aladel ainult siis, kui on pilves või öösel, kui on uus kuu.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • kapral
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Märgalad
  • soo
  • Vahemiku kõrgus
    <1200 to 3800 m
    kuni 12467,19 jalga

Füüsiline kirjeldus

Ocelots on perekonna suurim esindaja Leopardus . Nende kaal on vahemikus 8,5–16 kg, pikkus 65–97 cm ja isased on tunduvalt suuremad kui emased. Nende pelage on lühem, vähem pehme ja paks kui nende lähedane sugulane, margay ( Leopardus wiedii ). Nende ventraalne pelag on valge ja seljapelagar varieerub valkjast kuni kollakarva kuni punakashallini. Pelage värvus varieerub elupaigast sõltuvalt, kuna kuivade võsastumisalade okelootidel on hallim karv kui troopilistes metsades. On nähtud täiesti mustanahalisi isendeid, kuid neid esineb harva. Tavaliselt on okelootidel tumedad triibud, laigud või rosetid, mis on paigutatud väikestesse rühmadesse tumedavärviliste alade ümber, mis kipuvad kulgema paralleelsete horisontaalsete ahelatena. Rosetid ja laigud on ääristatud mustaga ning nende keskpunkt on heledam. Ocelotidel on põskedel kaks musta triipu, keskkõrva täpiga mustad kõrvad ja jalgade sisekülgedel üks või kaks musta põiki. Näomustrid on väga selgelt eristuvad, võimaldades inimesi lihtsalt ära tunda. Nende pikk saba on tavaliselt rõngastatud, kuid seljapinnal võib seda tähistada ainult tumedate ribadega. Keha suuruse suhtes on neil suured käpad, mistõttu on nende hispaaniakeelne nimi 'manigordo', mis tähendab suuri jalgu. Lisaks on nende esikäpad laiemad kui tagumised käpad. Nagu teisedki alamseltsi liikmed Feliformia , okelootidel puudub kolmas molaar, koljude põhjas puuduvad või on vähenenud postglenoidsed foramenid ja eesmine palatiinikanal, mis läbib ülalõua. Neil on koon nõgus ja hambavalem on 3/3, 1/1, 3/2, 1/1, kokku 30 hammast. Nende põhiainevahetus on ligikaudu 0,298 cm ^ 3 hapnikku tunnis.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; McNab, 2000; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    8,5 kuni 16 kg
    18,72 kuni 35,24 naela
  • Vahemiku pikkus
    65–97 cm
    25,59 kuni 38,19 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    .298 cm3O2 / g / h
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    17 368 W
    AnAge

Paljundamine

Ocelotid on üksikud ja mitmepõletikud, kusjuures ühe isase kodu vahemik kattub mitme naise omaga. Estruse ajal meelitavad emased potentsiaalseid kaaslasi valju yowlite tegemisega, sarnaselt kodukasside omadele ( Kass ). Pärast paaritumispaaride moodustumist kopuleeruvad okeloodid päevas 5 kuni 10 korda. Ligikaudu 5 päeva kestva rasestumise tõenäosus ühe östruse kohta on 0,6.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Ocelotid on troopikas aastaringselt kasvatajad, kuid väidetavalt esinevad sügis- ja talvised sünnituspiigid nende levila põhjapoolsetes osades (nt Mehhikos ja Texases). Estrus kestab keskmiselt 4,63 päeva ja nende munarakk kestab keskmiselt 25,11 päeva. Pärast rasedust loovad emased tiheda harjaga pesa, kus toimub sünnitus. Tiinus kestab 79 kuni 85 päeva ja pesakonna suurus on vahemikus 1 kuni 3 kassipoega, keskmiselt 1,63 kassipoega pesakonna kohta. Noored kaaluvad sündides 200–340 g. Emastel arvatakse olevat 1 pesakond iga 2 aasta tagant.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)



Ocelotid võõrutatakse 6 nädala vanuselt ja täiskasvanuks saavad nad umbes 8–10 kuud. Emased saavad suguküpseks 18–22 kuud ja võivad sigida kuni 13. eluaastani. Mehed võivad suguküpseks saada juba 15 kuud; spermatogenees algab aga tavaliselt umbes 30 kuud. Tõendid viitavad sellele, et meeste seksuaalne küpsemine on seotud territooriumi omandamisega.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)


ameerika härjakonna elutsükkel

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Ocelotidel on tavaliselt üks kuni kaks noort iga kahe aasta tagant.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    1.63
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    79 kuni 85 päeva
  • Keskmine võõrutusvanus
    6 nädalat
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    12 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    18 kuni 22 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    15 (madal) kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    30 kuud

Ainult naised pakuvad oma vanematele vanemate hoolt. Alaealiste okeloodid võõrutatakse 6 nädala vanuselt ja nad hakkavad oma ema jälgima jahi ajal paar kuud pärast sündi. Nad on sõltumatud umbes 1-aastaselt, kuid neid võib sallida ema kodus kuni umbes 2-aastaselt. Pärast hajutamist peavad alaealised leidma oma territooriumid.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC Kasside Spetsialistide Rühm', 1996)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Looduses elavad okeloodid 7–10 aastat. Vanim teadaolev vangistuses olev okeloot elas Phoenixi loomaaias 21,5-aastaseks.('Carnivora: Felidae', 1999)



Käitumine

Nagu paljud kassid,Leopardus pardalison üksik. See reisib tavaliselt üksi, kuid võib moodustada külgnevatel territooriumidel liigikaaslastega lõdvaid seoseid. See suhtleb mewinguga ja meelitab potentsiaalseid kaaslasi yowlingu kaudu.Leopardus pardalis, mis on öine ja krepuskulaarne, võib päeva jooksul magada tõenäoliselt õõnsates puudes, paksu taimestiku keskel või okstel. Ehkki maapealne,L. pardalisoskab ka ronida, hüpata ja ujuda. See on aktiivne üle 12 tunni päevas, sel ajal võib see sõita vahemikus 1,8 kuni 6,7 km, kusjuures mehed läbivad naisi peaaegu kaks korda rohkem.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)

  • Põhikäitumine
  • skänner
  • kursor
  • terricolous
  • öine
  • hämarik
  • liikuv
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    2 kuni 31 km ^ 2

Kodu vahemik

Ocelotid on väga territoriaalsed. Nende koduvahemik on olenevalt elupaigast 2–31 km ^ 2. Meeste vahemikud on suuremad kui emased ja ei lähe teiste isaste omaga ringi. Kuid nagu paljudel teistel imetajaliikidel, kipuvad isasloomad kattuma mitme emasloomaga. Asustustihedus on madalamates troopilistes metsades keskmiselt 4 isendit iga 5 km ^ 2 kohta ja avatumates piirkondades, sealhulgas aretuseta siirdeid, 2 kuni 5 isendit iga 5 km ^ 2 kohta.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)


pruun ahv valge rõngaga ümber näo

Suhtlus ja taju

Leopardus pardalisomab teravaid lõhna- ja nägemismeeli. Ta kasutab lõhnataju saagi leidmiseks, jälitamiseks ja sellele lähenemiseks ning territoriaalsete piiride määramiseks. Neil on äge binokulaarne nägemine, mis on öösel jahipidamiseks hästi arenenud.Leopardus pardalissuhtleb liigikaaslastega, kasutades keemiliste signaalide abil territoriaalsete piiride ja häälitsuste (nt mews ja yowls) piiritlemist potentsiaalsete kaaslaste ligimeelitamiseks ja nendega suhtlemiseks.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Kitchener, 1991)

  • Suhtluskanalid
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Ocelotid on kõrgelt kvalifitseeritud jahimehed, kes jälitavad saaki lõhnaradade järgi ja nende keskmiselt on 0,9 saaklooma jäädvustatud kilomeetri kohta. Kui saak on kinni püütud, söövad nad tapmiskohas ja katavad jäänused, kui need on valmis. Sarnaselt teistele felididele on okelootid oma lihasööja dieediga hästi kohanenud, käärides rümbadelt neelatud kudesid, samal ajal sõltuvalt tugevatest seedetrakti ensüümidest, mis aitavad allaneelatud valke lagundada.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)

Okelootide toit koosneb 65–66% väikestest närilistest, 12–18% roomajatest, 6–10% keskmise suurusega imetajatest, 4–11% lindudest ning 2–7% koorikloomadest ja kaladest. Nende peamine saak koosneb öistest liikidest, sealhulgas roosuhkrutest ( Zygodontomys ), okkalised rotid ( Echimyidae ), harilik agoutis ( Dasyprocta ), opossumid ( Didelphimorphia ) ja armadillod ( Cingulata ). Kuigi enamik saakloomi kaalub vähem kui 1–3% nende kehamassist, võtavad okeloodid ka suuremat saaki, sealhulgas väiksemaid sipelgapesa ( Tamandua tetradaktüül ), punaharik Mazama americana , oravahvid ( Saimiri sciureus ) ja maismaakilpkonnad ( Testudinidae ).('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; Flynn ja Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; Redford jt, 1992; 'IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • roomajad
  • kala
  • molluskid
  • veekoorikloomad

Röövimine

Ehkki kiskjad ise, saavad okeloodid aeg-ajalt harpy-kotkaste saagiks ( Harpia harpyja ), puurid ( Puma concolor ), jaaguarid ( Panthera onca ) ja anakondad ( Eunectes murinus ). Paljud omadused, mis teevad neist suurepärased kiskjad, võivad olla kasulikud ennetajate kaitsemehhanismidena (nt kamuflaaž, teravad meeled jne).(Redford ja Eisenberg, 1989; Redford ja Eisenberg, 1989)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Ocelotid mõjutavad kiskjatena oluliselt oma keskkonda. Ehkki nad toituvad peamiselt maismaa selgroogsetest, on okeloodid oportunistlikud jahimehed ja röövivad mitut tüüpi loomi. Mõnikord on nad saak suurematele kiskjatele (nt jaguar, Panthera onca ) ja on paljude parasiitide peremees.(Patton jt, 1986; Redford jt, 1992)

Kommensaal- / parasiitliigid
  • Paragonimus
  • Taeniidae
  • Strongylida
  • Toxocara cati
  • Chapelria
  • fluke
  • Aelurostrongylus
  • Oncicola
  • Hammondia pardalis
  • Isospora

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

1960. aastate algusest kuni 1980. aastate keskpaigani oli Lääne ühiskonnas nõudlus kirjude kasside karusnahkade järele. Selle aja jooksul võib okelaadi karusnahast mantel müüa Lääne-Saksamaal 40 000 dollarit (USA). Ocelotid olid populaarsed ka eksootiliste lemmikloomadena, kes maksid inimese kohta koguni 800 dollarit. Pärast looduslike looma- ja taimeliikide ohustatud liikide rahvusvahelise kaubanduse 1975. aasta konventsiooni (CITES) muutus okelootide ja nende kõrvalsaaduste (nt karusnahk) rahvusvaheline kaubandus enamikus riikides ebaseaduslikuks. Selliseid esemeid saab siiski osta Nicaragua Managua rahvusvahelisest lennujaamast või ebaseaduslikult mustalt turult.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)

Ocelotid võivad olla inimestele kasulikud, kui tõrjuda näriliste populatsioone, mida võiks pidada põllumajanduslikeks kahjuriteks.('Carnivora: Felidae', 1999; 'IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Piirkondades, kus loomuliku saagikuse arvukus on oluliselt vähenenud, võivad okeloodid tappa ja süüa kodulinde.('Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000)

Kaitse staatus

Oma arvukuse ja laialdase leviku tõttu on okeloodid IUCNi ohustatud liikide punase nimekirja kohaselt kõige vähem murettekitava liikina. Suurimad ohud nende püsivusele hõlmavad elupaikade kadumist ja killustumist, ebaseaduslikku kauplemist lemmikloomade ja nahkadega ning linnukasvatajate kättemaksu. Vaatamata sellele on okeloodid jõudsalt taastunud ja hinnanguliselt elas 1996. aastal 1,5 kuni 3 miljonit okelotti.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)

Tänu oma populaarsusele Lääne karusnahakaubanduses olid ocelotid 1980ndate keskpaigaks peaaegu välja surnud. Mure nende võimaliku väljasuremise pärast aitas kaasa 1975. aasta ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsiooni (CITES) moodustamisele. 1980. aastatel vähenes okelootkarusnaha müük märkimisväärselt ja seda ei peeta enam ohuks nende ellujäämisele.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; 'IUCN / SSC Kasside Spetsialistide Rühm', 1996)

Kunagi leitud Louisiana ja Arkansase kaugel idas ning nüüd vaid Texase lõunaosas,Leopardus pardalis albescenson ainus alamliik, mis liigitatakse ohustatud kategooriasse. Selle alamliigi vähenev arv on tõenäoliselt tingitud elupaikade kadumisest, mis sunnib üksikisikuid oma igapäevaste saaknõuete rahuldamiseks omama suuremaid kodualasid. Suuremad koduvahemikud võivad vähendada paaritumisvõimalusi.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kassid (Felidae)', 2004; De la Rosa ja Nocke, 2000; 'IUCN / SSC kasside spetsialistide rühm', 1996)


purpurvintsi teaduslik nimetus

Muud märkused

Leopardus pardalison kogu oma levialal mitu tavalist nime, sealhulgas „gato maracaja” Brasiilias ja Paraguays, „gato onza” Argentinas, Boliivias ja Peruus ning „manigordo” Costa Ricas, Nicaragua, Panama ja Venezuela.('IUCN / SSC kassi spetsialistide rühm', 1996)

Kaastöötajad

Jessi Kittel (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja, juhendaja), Michigani Ülikool-Ann Arbor, John Berini (toimetaja), Animal Agents Staff.

Enim Loomad

Loe Turdus migratorist (ameerika robin) loomaagentide kohta

Loe Orcinus orca (tapjavaal) kohta loomaagentidest

Loe Myocastoridae (coypus ja nutria) kohta loomaagentidest

Loe Anguispira alternata kohta loomaagentide kohta

Loe Nerodia sipedoni (põhjaveemadu) kohta loomaagentide kohta