Panthera pardusleopard

Autor Ashley Hunt

Geograafiline ulatus

Seal on üheksa alamliikiPanthera pardus, mis on jaotatud järgmiselt:Panthera pardus parduson Aafrikas;Panthera pardus nimr, Araabia;Panthera pardus saxicolor, Kesk-Aasia;Panthera pardus melas, Java;Panthera pardus kotiya, Sri Lanka;Panthera pardus fusca, India mandriosa;Panthera pardus delacourii, Kagu-Aasia Lõuna-Hiinasse;Panthera pardus japonensis, Põhja-Hiina; jaPanthera pardus orientalis, Venemaa kaugel idaosas, Korea poolsaarel ja Kirde-Hiinas.(Breitenmoser jt, 2008)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

Leopardid elavad erinevatel maastikel. Kõige rohkem on neid mesikastes, rohumaade savannides ja metsades. Nad hõivavad ka mägiseid, võsa- ja kõrbealuseid elupaiku. Nad eelistavad puid kogu nende geograafilise leviku ulatuses ja neid on registreeritud 5638 meetri kõrgusel Mt. Kilimanjaro.('Aafrika metsloomafond', 2009)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • mäed
  • Vahemiku kõrgus
    5638 m (kõrge) m
    jalga

Füüsiline kirjeldus

Leopardide keha suurus ja värvimustrid varieeruvad geograafiliselt ja peegeldavad tõenäoliselt kohanemist konkreetsete elupaikadega. Leopardidel on pika keha suhtes lühikesed jalad. Neil on lai pea ja nende massiivne kolju võimaldab jõulisi lõualihaseid. Leopardi abaluudel on spetsiaalsed kinnituskohad lihaste ronimiseks. Neil on väikesed ümmargused kõrvad, ülahuule tumedatest laikudest ulatuvad pikad vuntsid ja kulmudes pikad vurrud, mis kaitsevad silmi tiheda taimestiku liikumise ajal. Nende karvkate ulatub punakas-oranžist tihedates metsades punakas-oranžist soojades ja kuivades elupaikades. Alamliike eristatakse ainulaadsete pelageomaduste järgi. Nende keha on kaetud mustade rosettidega, mis on Ida-Aafrikas ümmargused ja Lõuna-Aafrikas ruudukujulised. Neil on rinnal, jalgadel ja näol kindlad mustad täpid ning sabal rõngad. Poegadel on suitsune hall karv ja nende rosetid pole veel eristatavad. Igal inimesel on kordumatu mantel, mida saab identifitseerimiseks kasutada. Mustad pantrid, mida on kõige rohkem asustatud niisketes metsades, on retsessiivsete melanistlike geenidega leopardid. Savannah ja metsamaa leopardid kipuvad olema suhteliselt suured, samas kui mägi- ja kõrbeleopardid on suhteliselt väikesed. Leopardid on seksuaalselt dimorfsed, kuna isased kipuvad olema suuremad kui naised. Naiste kehamass jääb vahemikku 17–58 kg ja pikkus 1,7–1,9 m. Isaste mass jääb vahemikku 31–65 kg ja pikkus 1,6–2,3 m.(„African Wildlife Foundation”, 2009; „Thinkquest: Library“, 1997; Hunter ja Hinde, 2005; Nowell ja Jackson, 1996)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    17–65 kg
    37,44 kuni 143,17 naela
  • Vahemiku pikkus
    1,6 kuni 2,3 m
    5,25 kuni 7,55 jalga

Paljundamine

Leopardid on ebaselged, kuna nii meestel kui naistel on mitu kaaslast. Emased meelitavad potentsiaalseid kaaslasi feromoonide eritamisega uriiniga. Emased alustavad paaritumist, kõndides isase ees edasi-tagasi ja harjates teda vastu või pühkides teda sabaga. Seejärel kinnitab isane emase, hammustades samal ajal sageli kuklat. Kopulatsioon kestab keskmiselt kolm sekundit, iga kopulatsioonihoo vahel on kuus minutit. Üks aretuspaar võib paljuneda mitu päeva päevas kuni 100 korda, sel ajal jagavad nad toiduressursse.(Laman ja Knott, 1997)

  • Paaritumissüsteem
  • polügnandroosne (ebaselge)

Paljunemisperiood on aastaringselt, kuid tipptund on mais vihmaperioodil. Hiinas ja Lõuna-Siberis pesitsevad leopardid peamiselt jaanuaris ja veebruaris. Emased on emases 7 päeva ja neil on 46-päevane tsükkel. Tiinus kestab 96 päeva ja naised sünnitavad tavaliselt üks kord 15–24 kuu jooksul. Tavaliselt lõpetavad emased paljunemise umbes 8,5-aastaselt.(Friedman ja Case, 2002; Macaskill, 2009)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Leopardid sigivad iga 15–24 kuu tagant
  • Paaritumis hooaeg
    Leopardid paljunevad aastaringselt, tipp on vihmaperioodil
  • Järglaste arv vahemikus
    2 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    96 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    97 päeva
    AnAge
  • Keskmine võõrutusvanus
    3 kuud
  • Vahemik iseseisvumiseni
    13 kuni 18 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2,5 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    937 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    2 aastat
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    Sugu: mees
    771 päeva
    AnAge

Leopardipojad kaaluvad sündides alla 1 kg ja nende silmad jäävad esimest nädalat kinni. Emad jätavad poegad jahi ja söötmise ajal kuni 36 tunniks tiheda põõsa, kivimimurde või õõnsate puutüvede kaitseks. Nad liigutavad pesapaiku sageli, mis aitab vältida poegade sattumist lõvide ja muude kiskjate saagiks. Pojad õpivad kõndima 2 nädala vanuselt ja jätavad pesa regulaarselt 6–8 nädala vanuselt, umbes sel ajal hakkavad nad sööma tahket toitu. Emad jagavad poegadega vähem kui kolmandikku toidust. Pojad võõrutatakse täielikult 3 kuu vanuselt ja nad on iseseisvad veidi alla 20 kuu vanused. Sageli hoiavad õed-vennad ühendust iseseisvuse algusaastatel. Territooriumid on paindlikud ja noored võivad viibida oma sünnipiirkonnas.(Hunter ja Hinde, 2005; Macaskill, 2009; Stander jt, 1997)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Vangistuses võivad leopardid elada 21–23-aastaseks, vanim teadaolev isend on 27-aastane. Metsikud leopardid võivad elada 10–12-aastaseks, vanim teadaolev isend on 17-aastane. Poegade ellujäämise määr on vahemikus 41% kuni 50%.(Guggisberg, 1975; Hunter ja Hinde, 2005)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    17 (kõrge) aastat
  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    27 (kõrge) aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    10–12 aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: vangistus
    21–23 aastat

Käitumine

Leopardid on üksikud, öised kiskjad. Ehkki nad jahivad mõnikord pilvistel päevadel, on nad inimlähedastes piirkondades vähem ööpäevased kui asustamata aladel. Nad tähistavad oma territooriumi uriini, väljaheidete ja küüniste jälgedega ning suhtlevad liigikaaslastega urisedes, möirgades ja sülitades, kui süveneb, ja nurrudes, kui see on rahul. Samuti teevad nad kärsitavat köha, et reklaamida oma kohalolekut liigikaaslastele. Leopardid on kõige mugavamal madalamas metsa võras, kus nad sageli toituvad, ja laskuvad võrast pea ees. Nad on vees mõnusad ja on piisavalt ujujad. Jahil liikudes liiguvad leopardid aeglase, kükitava käiguga. Nad suudavad joosta kiirusega kuni 60 km / h, hüpata horisontaalselt üle 6 m ja vertikaalselt 3 m. Leopardid on harrastavad alkohoolseid jooke ja saavad suure osa veevajadusest allaneelatud saagiks. Leopardidel on arenenud nägemine ja kuulmine, mis muudab nad eriti osavaks tihedas metsas jahipidamisel.('Aafrika metsloomafond', 2009; Friedman ja Case, 2002; Macaskill, 2009)



  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kursor
  • terricolous
  • öine
  • liikuv
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    13 kuni 35 km ^ 2

Kodu vahemik

Meessoost leopardide südamiku ulatus on umbes 12 km ^ 2, kodulevi on umbes 35 km ^ 2. Naiste põhivahemik on umbes 4 km ^ 2 ja kodulevi on umbes 13 km ^ 2. Sarnaselt teiste imetajate liikidega on isaste kodused erinevad suuremad ja kipuvad kattuma mitme emasloomaga. Namiibias kattusid meeste kodused 46% ajast ja naised umbes 35% ajast. Kodused vahemikud kipuvad kuivades tingimustes olema suuremad.('African Wildlife Foundation', 2009; Stander jt, 1997)

Suhtlus ja taju

Ehkki leopardid vaikivad enamasti, võivad nad liigikaaslastele oma kohaloleku reklaamimiseks anda korduvate vahedega kähedat ja kähisevat köha. Mehed kasutavad seda ainulaadset üleskutset territoriaalsete piiride teatamiseks. Kui läheduses on mõni teine ​​leopard, võib ta vastata sarnase häälitsusega ja jätkata häälitsemist piirkonnast väljumisel. Isased urisevad ka üksteise peale ja emased kutsuvad potentsiaalsetele kaaslastele, kui nad on öösel. Mõned leopardid võivad söötmise ajal nurruda.(„Aafrika metsloomafond”, 2009; Guggisberg, 1975; Nowell ja Jackson, 1996)


kirtlandi madu

  • Suhtluskanalid
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Leopardid on varitsuskiskjad, kes põrnitsevad oma saaki enne, kui see reageerib. Nad lähenevad potentsiaalsele saagile, kükitades madalalt maapinnale, jõudes saagiks 3–10 m lähedale, enne kui põrgatab. Leopardid tõenäoliselt pärast esimest hüpet saaki taga ei aja. Kui saakobjekt on kinni püütud, murravad nad saak kohe kaela, põhjustades paralüüsi. Pärast saagi kaela murdmist lämmatavad leopardid nad ja viivad korjuse eraldatud söötmiskohta, tavaliselt lähedal asuvas puus. Need võivad katta ka saakloomade rümbad lehtedes ja mullas. Nende tohutu tugevus võimaldab neil võidelda saagiga kuni 10 korda suurem kui nende enda kaal.(„African Wildlife Foundation“, 2009; Friedman ja Case, 2002; Hayward jt, 2006; Macaskill, 2009; Stander jt, 1997)



Leopardid rüüstavad tavaliselt keskmise suurusega käpalisi, sealhulgas väikesi antiloope ( Bovidae ), gasellid ( Gazella ), hirved ( Cervidae ), sead ( Nende oma ), primaadid ( Primaadid ) ja koduloomad. Nad on oportunistlikud kiskjad ja söövad linde ( Linnud ), roomajad ( roomaja ), närilised ( Rodentia ), lülijalgsed ( Arthropoda ) ja raipe, kui see on saadaval. Leopardid eelistavad saaki, mis kaalub 10–40 kg. Nad on teadaolevalt ka gepardid ( Acinonyx jubatus ), üksikud hüäänid ( Hyaenidae ) ja ka väiksemad kiskjad. On teada, et nad hoiavad toitu vahemällu ja võivad jätkata jahti vaatamata sellele, et mitu rümbat on juba vahemällu salvestatud.(„African Wildlife Foundation“, 2009; Friedman ja Case, 2002; Hayward jt, 2006; Macaskill, 2009; Stander jt, 1997)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • roomajad
  • kala
  • Carrion
  • putukad
  • Toidukäitumine
  • hoiab või salvestab toitu

Röövimine

Inimesed on leopardide peamine kiskja. Leoparde jahitakse karusnahana trofee-loomadena ja kariloomi kaitsvad põllumeeste kättemurdmised pole haruldased. Lõvid ( Panthera leo ), tiigrid ( Panthera tigris ), tähnilised hüäänid ( Crocuta crocuta ) ja Aafrika metsikud koerad ( Lycaon pictus ) röövivad leopardipoegi ja on võimelised tapma täiskasvanud leoparde. Tavaliselt on täiskasvanu tapmine tingitud territoriaalsest vastasseisust. Paljud omadused, mis muudavad leopardid suurteks kiskjateks, toimivad ka suurepäraste kiskjate kaitsemehhanismidena. Näiteks võimaldavad leopardi laigud neil silmatorkamatult reisida ja vältida avastamist.(„African Wildlife Foundation“, 2009; Breitenmoser jt, 2008)

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Leopardid võistlevad toidu pärast lõvidega ( Panthera leo ), tiigrid ( Panthera tigris ), tähnilised hüäänid ( Crocuta crocuta ) ja Aafrika metsikud koerad ( Lycaon pictus ). Potentsiaalsete kiskjate rünnakute vältimiseks kipuvad leopardid jahti pidama erinevatel kellaaegadel ja väldivad piirkondi, kus potentsiaalsed kiskjad on kõige rohkem asustatud. Kui konkurents suuremate saakobjektide pärast on kõrge, röövivad leopardid väiksemaid loomi, mis vähendab liikidevahelist konkurentsi. Leopardid on paljude levinud parasiitide, sealhulgas kopsuhäirete (Paragominus westermani), lamedad ussid ( Pseudophyllidea ), spiraalsed nematoodid (Spiruroidea), konksuussid (Ancylostomatidae), kopsuussid (Aelurostrongylus), soole- ja maksaparasiidid (Chapelria) ja parasiitide algloomad (Sarkotsüst).(Friedman ja Case, 2002; Macaskill, 2009; Patton ja Rabinowitz, 1994)

Kommensaal- / parasiitliigid
  • kopsuhelbed (Paragominus westermani)
  • lamedad ussid ( Pseudophyllidea )
  • spiraalsed nematoodid (Spiruroidea)
  • konksusid (Ancylostomatidae)
  • kopsuussid (Aelurostrongylus)
  • soole- ja maksaparasiidid (Chapelria)
  • parasiitide algloomad (Sarkotsüst)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Leoparde võib näha kogu Aasia ja Aafrika rahvusparkides. Need aitavad kontrollida paavianipopulatsioone ja hajutada nende karusnahku kleepunud seemneid. Kogu leopardi geograafilises piirkonnas hõimukultuuride pealikud ja sõdalased kannavad oma karusnahka au ja julguse sümbolina. Hõimuravimi mehed ja naised pakuvad halva enesetunde parandamiseks leopardinahku. Leopardid püütakse lemmikloomakaubanduse eesmärgil sageli kinni ja ka trofeekütid on nende sihtmärgiks.(Arhin, 2003)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Kui loomuliku saagikuse arvukus on madal, on leopardid teadaolevalt tapnud kariloomi. On teada, et vigastatud või haiged leopardid jahtivad inimesi kui lihtsat saaki.(„African Wildlife Foundation”, 2009; „Thinkquest: Library”, 1997; Arhin, 2003)

  • Negatiivsed mõjud
  • vigastab inimesi
    • hammustab või torkab

Kaitse staatus

Leopardide osakaal nende geograafilises piirkonnas väheneb elupaikade kadumise ja killustatuse ning kaubanduse ja kahjuritõrje tõttu. Selle tulemusel on leopardid IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas „peaaegu ohustatud”. Leopardid näivad teatavat vastupanu väiksematele elupaikade häiretele ja on inimeste suhtes suhteliselt sallivad. Praegu on leopardid Lääne-Aasias kaitstud kogu levialas; populatsiooni selles vahemikus on stabiilse kasvu säilitamiseks siiski liiga vähe. Kuigi elupaikade reservid ja rahvuspargid eksisteerivad kogu nende geograafilises piirkonnas Aafrikas, elab suurem osa leopardidest väljaspool neid kaitsealasid. Ehkki leopardid on „suurte kasside” seas kõige suurema rahvaarvuga, on 9 alamliigist 5 loetletud ohustatud või kriitiliselt ohustatud.(Breitenmoser jt, 2008)

Kaastöötajad

Ashley Hunt (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja, juhendaja), Michigani Ülikool-Ann Arbor, John Berini (toimetaja), Animal Agents Staff.

Enim Loomad

Loe Pooecetes gramineuse (vesper-varblane) kohta loomade esindajatelt

Loe Makaira nigricanide (Blue Marlin) kohta loomaagentide kohta

Loe Muscardinus avellanarius'est (sarapuu-koirohi) loomaagentide kohta

Loe Ochotona macrotis'e (suurkõrvaga pika) kohta loomaagentidest

Tarsiidae (tarsiers) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Polistes dominula (Euroopa paber herilane) kohta loomade esindajatelt