Picoides arcticusmust seljaga rähn

Autor Lucas Hudec

Geograafiline ulatus

Musta seljaga rähnid on mitte-rändavad linnud, kes on pärit Põhja-Ameerikast ja Nearcticu piirkonnast. Nende elukoha põhjapiir ulatub Alaskast Newfoundlandi ja Labradorini. Nende levila ulatub lõunasse läbi Briti Columbia kaguosa kuni Kesk-Californiasse. Briti Columbiast ida poole liikudes ulatub nende levila Ameerika Ühendriikide kirderannikuni. Nad hõivavad seda vahemikku aasta läbi, kuid hulkurid rändavad mõnikord lõunasse Nebraskasse, Illinoisi ja New Jersey osariiki.(Ameerika Ornitoloogide Liit, 1983; Dunn jt, 1999)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Musta seljaga rähnid elavad Põhja-Ameerika boreaalsetes ja mägistes metsades, kus nad saavad okaspuude tüvedest putukavastseid toita. Musta seljaga rähnid meelitavad tulekahjulisi elupaiku ja eelistavad olla hiljuti põlenud metsade läheduses või sees. Neid leidub umbes 750 m kõrgusel.(Bonnot jt, 2008; Cornell Lab of Ornithology, 2009; Nappi ja Drapeau, 2009; Pierson jt, 2010; Setterington jt, 2000; Villard, 1994)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • taiga
  • mets
  • mäed
  • Keskmine kõrgus
    750 m
    2460,63 jalga

Füüsiline kirjeldus

Musta seljaga rähnid on keskmise suurusega rähnid, kellel on valge alusega läikiv must selg. Kurk, rind ja kõht on valged. Valged küljed ja küljed on kaetud mustade ribadega ja saba on enamasti must, kus ainult välised suled on valged. Tiivad on samuti mustad, kitsad valged vardad peal ja ulatuvad 12,3–13,4 cm. Pea on läikivmust ja valge triip, mis ulatub ninakimbudest kuklani. Isikute kaal on 61–88 g ja pikkus 21,5–24 cm. Need rähnid on üks kahest rähni liigist, millel on tavalise 4 asemel kolm varvast kolme varbaga rähnid , on neil lindudel kaks varvast ettepoole suunatud, kuid ainult üks tahapoole. Tõenäoliselt oleksid teised liigid, keda eksitakse mustselg-rähnina kolme varbaga rähnid . Kolme varbaga rähnidel on tagaküljel valge piire ja silma taga erineva pikkusega valge triip. Isasel mustaselg-rähnil ja kolme-varbalisel rähnil on otsmikul või kroonil kollane sulgede laik.(Corace III jt, 2001; Cornell Lab of Ornithology, 2009; Dixon ja Saab, 2010; Dunn jt, 1999; Short jt, 1983)



Seksuaalne dimorfism esineb must-seljaga rähnide värvuses ja suuruses. Isastel on kollane otsmikukroonilaik, mis on isaste ja emaste seas kõige eristatavam omadus. On leitud, et isased on umbes 6–7% suuremad kui emased. Emasloomad on siiski veidi heledamat värvi ja neil on lühemad arved. Alaealised on tuhmimad ja kollakate laikudega on neid vähe või puuduvad.(Corace III jt, 2001; Cornell Lab of Ornithology, 2009; Dixon ja Saab, 2010; Dunn jt, 1999; Short jt, 1983)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • heterotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • isane värvikam
  • Vahemiku mass
    61 kuni 88 g
    2,15 kuni 3,10 untsi
  • Vahemiku pikkus
    21,5 kuni 24 cm
    8,46–9,45 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    12,3 kuni 13,4 cm
    4,84–5,28 tolli

Paljundamine

Musta seljaga rähnid on monogaamsed. Nad pesitsevad pesitsusperioodil tavaliselt ainult ühe korra, kuigi on teada, et nad pesitsevad uuesti, kui esimene ebaõnnestub. Isased meelitavad kaaslasi eristuvate kollaste harjasulgede tõstmisega. Selle liigi paaride moodustumist ei ole hästi kirjeldatud, kuid arvatakse, et kui isane ja emane moodustavad paari, jäävad nad koos aastaringselt. Samuti näib, et kui nad paari moodustavad, suhtlevad nad harva teiste must-seljaga rähnidega.(Corace III jt, 2001; Godfrey, 1986; Pierson jt, 2010)



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Mustselg-rähnil on aretuslevik, mis vastab Põhja-Ameerika boreaalsete ja mägiste okasmetsade suurusele ja levialale. Nad kaevavad puude pesaõõnesid keskmiselt 2,23 m maapinnast, keskmiselt 30 cm sügavuselt. Nad valmistavad pesa ette aprillis ja mais, enne kui väetamine toimub juunis. Siduri suurus jääb vahemikku 2–6 muna, mida inkubeerib peamiselt emane 12–14 päeva. Noored on sündides ebatõenäolised ja saavad lendu alles siis, kui nad on 25 päeva vanad.(Bonnot jt, 2008; Cornell Lab of Ornithology, 2009; Dudley ja Saab, 2007; Godfrey, 1986; Nappi ja Drapeau, 2009)


kollase kõhuga võidusõitja texas

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Musta seljaga rähnid paljunevad üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Musta seljaga rähnid paljunevad juunist juulini.
  • Range munad hooajal
    3 kuni 6
  • Keskmine koorumisaeg
    11 päeva
  • Keskmine vanus
    25 päeva

Nii isased kui ka emased musträhnid osalevad aktiivselt poegade arengus. Enne väetamist kaevavad nad mõlemad pesa, mis koosneb lagunenud hakkepuidust, mis jäävad puuõõnsuse põhja. Igal aastal ehitatakse uus pesa ja kuigi mõlemad vanemad panustavad, näib, et suurem osa tööst teeb mees.(Cornelli ornitoloogia labor, 2009; Dudley ja Saab, 2007; Godfrey, 1986)

Mõlemad vanemad, ehkki peamiselt emased, osalevad munade haudumises 11 päeva kuni nende koorumiseni. Pärast noorte koorumist jätkavad vanemad vaheldumisi poegade kaitset. See periood kestab kuni 24 päeva. Mõlemad vanemad toovad poegadele toitu pesa ümbritsevast kodust. Nad toovad tagasi nii putukate vastsed kui ka täiskasvanud staadiumid. Mõlemad vanemad pakuvad ka kaitset ja pesade puhastamist. Nad saavutavad selle pesas pesitsedes ja väljaheite kotid pesaõõnde eemaldades. Toiduotsimise oskuste õppimiseks jäävad vanemad teatud ajaks vanematele. Kui noored iseseisvuvad, ei suhtle nad enam vanematega.(Cornelli ornitoloogia labor, 2009; Dudley ja Saab, 2007; Godfrey, 1986)



  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Musta seljaga rähnide eluiga on määramata, kuid tihedalt seotud kolme varbaga rähnid eeldatav eluiga on vähemalt 6 kuni 8 aastat.(Godfrey, 1986; Pierson jt, 2010)

Käitumine

Musta seljaga rähnid ei ole rändavad, kuid on rändavad ja kolivad asuma optimaalsetes, hiljuti põlenud metsades. Musta seljaga rähnid on teistest liikidest üsna eraldatud ja suhtlevad teistega ainult oma pesitsusterritooriumi kaitsmisel. Röövloomad ja ka muud õõnsuses pesitsevad linnud on sageli huvitatud must-seljaga rähnide pesadest ja must-selja-rähnid kaitsevad oma territooriumi hirmutavate väljapanekute abil, sealhulgas harja tõstvad väljapanekud, küürutatud peaga kiigutavad väljapanekud ja tiiva ja saba levitamine.(Cornell Lab of Ornithology, 2009; Dixon ja Saab, 2010; Pierson jt, 2010)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Territooriumi keskmine suurus
    2 km ^ 2

Kodu vahemik

Musta seljaga rähnide koduterritooriumid on nende pesitsuskohtade ümber umbes 2 ruutkilomeetrit. Kui tulekahju ei vaata seda piirkonda uuesti toiduressursside täiendamiseks, suureneb territooriumi suurus, et lisada rohkem söödakohti.(Dudley ja Saab, 2007; Pierson jt, 2010; Tremblay jt, 2009)

Suhtlus ja taju

Musta seljaga rähnid on üsna häälekad ja neil on väga terav ja selgelt kiire kõne. Kõne on üks terav noot, mida nimetatakse kyik-heliks. See kõne on kaaslaste vahel ja seda kasutatakse kas territoriaalseks kaitseks või noorte toitmiseks. Samuti kasutavad nad inter- ja intra-spetsiifiliseks suhtlemiseks väga ainulaadset karjumist-ragistamist-nurrumist. Variatsioonid tekivad, kui lisada kiire või aeglane trummimäng pikkade ühtlaste rullidena. Seda kõnet kasutatakse kohtumistel teistega ja see on seotud kummargipööratava ekraaniga. Noored mustaselg-rähnid helistavad „kõristavalt“, mis näitab vanematele, et nad vajavad toitu. Vanemad teevad selle kõne ka siis, kui annavad noortele teada, et nad hakkavad neid toitma.(Dixon ja Saab, 2010; Dunn jt, 1999; Godfrey, 1986; Short jt, 1983)

Visuaalne suhtlusvorm tekib siis, kui isane tõstab harja. Siin püstitab ta täielikult oma erekollase harja, et meelitada naissoost kaaslasi või ähvardada pesale liiga lähedal olevaid loomi. Nagu kõik linnud, tajuvad rähnid oma keskkonda visuaalsete, kombatavate, kuulmis- ja keemiliste stiimulite kaudu.(Dixon ja Saab, 2010; Dunn jt, 1999; Godfrey, 1986; Short jt, 1983)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Musta seljaga rähnid on putuktoidulised, kes toetuvad põlenud okasmetsade putukakooslustele. Need on häirivad liigid, mis arenevad vastusena tulekahju järgsele suurenenud putukate populatsioonile. Need rähnid eelistavad vastsete ja putukate leidmiseks toitu otsida puukoore koorimisega. Nagu enamiku rähnide puhul, on ka see liik kohandanud mõningaid tehnikaid ja struktuuriomadusi, mis võimaldavad sööda tõhusust suurendada. Nad kasutavad konkreetset hoiakut, et luua puutüve ja keha vahel suurem vahemaa. See võimaldab neil kiirendada suuremat massi pikema vahemaa tagant, mis annab jõulisema löögi. Kaks struktuurilist kohandust on nii halluksi kaotus kui ka distaalsete jalgade luude lühenemine. Need annavad rähnile võimaluse anda jõulisemaid lööke ja muudavad seetõttu toiduainete otsimise tõhusamaks.(Dixon ja Saab, 2010; Dudley ja Saab, 2007; Dunn et al., 1999; Godfrey, 1986; Murphy ja Lehnhausen, 1998; Nappi ja Drapeau, 2009; Spring, 1965; Villard, 1994)


mida söövad trompetluiged

Mõned erinevad vastsete liigid, kellest mustselg-rähn toitub, on:valgekirjud saeveskid, juveeltooted või metallist puit-mardikad ( Buprestidae perekond), pikakarvalised mardikad ( Cerambycidae perekond), koor-igavad mardikad (Scolytidaeperekond) ja mägimännimardikad . Lisaks vastsetele on leitud, et musta seljaga rähnid söövad ka mõnda taimset materjali. Nad söövad koort, seemneid ja mõnda puuvilja, kui vastseid pole saadaval. See võib juhtuda pärast ala asustamist 2–3 aastat pärast selle põletamist.(Dixon ja Saab, 2010; Dudley ja Saab, 2007; Dunn et al., 1999; Godfrey, 1986; Murphy ja Lehnhausen, 1998; Nappi ja Drapeau, 2009; Spring, 1965; Villard, 1994)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • puit, koor või varred
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu

Röövimine

Musta seljaga rähnidel pole palju kiskjaid, kuna need on tavalised põlenud metsadele, mis on enamiku teiste liikide ebasoovitavad elupaigad. Neil on siiski teatud kiskjate vastased kohandused, et nende ellujäämisvõimalusi paremaks muuta. Isasloomade kollane kroonplekk hirmutab sissetungijaid ja hoiab neid eemal, et kaitsta ennast, kaaslasi või noori. Nende valdavalt must värv varjab neid oma eelistatud põlenud elupaikades.(Dixon ja Saab, 2010; Godfrey, 1986; Walters ja Miller, 2001)

On teada, et kiskjad rüüstavad nii pesasid kui ka täiskasvanud mustaselg-rähni. Mustad karud katse pääseda pesale sissesõiduaugu näksimisega, mille tõttu elanikud rüselevad ootava karu poole. Teiste täiskasvanud rähnide röövloomade hulka kuuluvad röövlinnud nagu Cooperi kullid . Nende hulgas on ka teisi mune ja pesakondi kiskjaid lendoravad ja Douglase oravad .(Dixon ja Saab, 2010; Godfrey, 1986; Walters ja Miller, 2001)


ascaris isane ja emane

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Musta seljaga rähnid eelistavad elada hiljuti põlenud metsades, mis on paljude teiste liikide jaoks ebasobiv. Need linnud reageerivad hõlpsasti puidu igavate mardikate arvukuse suurenemisele ja arenevad, kui seda toiduallikat on palju. Musta seljaga rähnid mängivad tõenäoliselt olulist rolli nende toituvate putukate populatsiooni kontrollimisel. Musta seljaga rähnid kaevavad igal pesitsusperioodil välja uued pesaõõnsused ja seega aitavad nad liikidel, kes pesitsuskohtade loomisel tuginevad teistele.(Godfrey, 1986; Lühike, 1979)

  • Ökosüsteemi mõju
  • loob elupaiga

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Musta seljaga rähnide positiivne mõju inimesele puudub.

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Musta seljaga rähnide kahjulikku mõju inimesele ei ole.

Kaitse staatus

Musta seljaga rähnide kaitse ei ole esmatähtis. Nendel lindudel on suur leviala ja nende populatsioon on hinnanguliselt suur, mistõttu IUCN, Ameerika Ühendriikide rändlindude seadus, Ameerika Ühendriikide föderaalnimekiri ja CITES peavad neid kõiki kõige vähem murettekitavaks. Neid ei leitud ka COSEWIC-ist (Kanadas ohustatud metslooma seisundi komitee).(Corace III jt, 2001; Kanada valitsus, 2010)

Michigani osariigis on musta seljaga rähnid loetletud erilist muret tekitavate liikidena. Siin vaadeldakse neid kui S2 ja G5 liike. S2 viitab osariigi auastmele, kus nad on Michigani osariigist väljasuremise suhtes haavatavad harulduse ja muude täpsustamata tegurite tõttu. G5 staatus on globaalne auaste, kus nad on ülemaailmselt turvalised, kuid võivad oma leviala piirides muutuda haruldasemaks. Kuna need on ainult erilist muret tekitavad, jälgitakse neid lihtsalt ja õiguskaitset ei pakuta. Kui numbrid aga jätkuvalt vähenevad, soovitatakse neid ohustatud või ohustatud olekuks.(Corace III jt, 2001; Kanada valitsus, 2010)

Teised uuringud on näidanud, et nad võivad olla kohaliku väljasuremise suhtes haavatavad nii tulekahjujärgse pääste metsaraie kui ka tuletõrje tõttu, kuna neil on spetsiaalne toitumisviis ja toitumine. Viimastel aastakümnetel on tulekahju summutamiseks tehtud palju pingutusi, kuigi see on paljude ökosüsteemide loomulik element. Kuna need linnud hõivavad ala alles 2–3 aastat pärast tulekahju, on nad tulekahjude tõttu elupaikade kadumise suhtes väga haavatavad.(Corace III jt, 2001; Kanada valitsus, 2010)

Kaastöötajad

Lucas Hudec (autor), Alberta ülikool, Augustana ülikoolilinnak, Doris Audet (toimetaja), Alberta ülikool, Augustana ülikoolilinnak, Rachelle Sterling (toimetaja), eriprojektid, Catherine Kent (toimetaja), eriprojektid.

Enim Loomad

Loe Lepus nigricollis'est (India jänes) loomaagentide kohta

Loe loomade esindajatelt Ateles chameki (Chameki ämblikahv) kohta

Loe loomaagentide kohta Lasiurus cinereuse kohta

Loe Rucervus duvaucelii (barasingha) kohta loomade esindajatelt

Loe Pteropodidae (Vana Maailma viljahiired) kohta Animal Agentsist

Loe Coragyps atratusest (must raisakotkas) loomaagentide kohta