Piranga rubrasummer tanager

Kari Kirschbaum ja Alicia Ivory

Geograafiline ulatus

Suvised tanagers paljunevad kogu Ameerika Ühendriikide idaosas Pennsylvania lõunaosast ja Illinoisi põhjaosast, USA edelaosast ja Mehhiko põhjaosast. Nad talvitavad Mehhiko keskosast läbi Lõuna-Ameerika põhjaosa, lõunasse kuni Boliivia ja Brasiiliani (Robinson 1996).

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Suvel leviala idapoolses osas elavad suvised tanagers peamiselt tamme- ja muude lehtpuude segapuude avatud metsamaal. Läänes elavad nad puuvilla- ja pajuäärsetel metsamaadel. Mõnikord leidub neid ka viljapuuaedades, parkides ja teeäärsetes puudes. Talvel elavad nad jätkuvalt avatud metsamaal, samuti kõrgel sekundaarsel kasvul, galeriimetsas, metsaservas, varjutatud istandustes ning linnatänavate ääres parkides ja aedades. Mehhikos elavad suvised tanagers niiskes igihaljas metsas ja troopilises lehtmetsas. Suviseid tanagereid leidub tavaliselt madalatel kõrgustel, kuigi nad talvitavad Panamas kuni 1800 m kõrgusel. (Robinson 1996; Isler ja Isler 1987)




kollase kõhuga marmelaadi dieet

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    1800 (kõrge) m
    5905,51 (kõrge) jalga

Füüsiline kirjeldus

Suvised tanagers on keskmise suurusega linnud, ehkki teiste tanageritega võrreldes üsna suured. Nende pikkus on umbes 17 cm ja kaal keskmiselt 30 g. Isased on aastaringselt erkroosad või oranžikaspunased ning eristuvad punakaspruunist tanagrist seetõttu, et nende sulestik on kahvatum - mitte intensiivne punakaspunane - ning kuna suvise tanageri tiivad ja saba on pigem punased kui mustad. Täiskasvanud isasuvistel meestel pole harja. Emased on ülalt oliivikas ja alt oranžikaskollane. Nende tiibkattel on silmatorkavad kitsad kollased ääred. Mõnel emasloomal tekib vananedes täielik isane pigmentatsioon. Alaealised suvised tanagers sarnanevad täiskasvanud emasloomadega, kuid meestel tekivad esimesel talvel sageli silmatorkavad punased laigud.



Suviseid tanagereid on kaks tunnustatud alamliiki. Alamliik P. r. cooperi sulestik on kahvatum ja teda leidub levila lääneosas. Alamliik P. r. rubral on lühemad tiivad, sabad ja jalad ning paljuneb peamiselt levila idaosas. Robinson 1996; Isler ja Isler1987; Terres, 1980)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • polümorfne
  • Seksuaalne dimorfism
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • isane värvikam
  • Keskmine mass
    30 g
    1,06 untsi
  • Keskmine mass
    40 g
    1,41 untsi
    AnAge
  • Keskmine pikkus
    17 cm
    6,69 tolli

Paljundamine

Suvised tanagers kasvavad üks kord aastas ja kasvatavad suvel ühe poegi. Nad on järjestikku monogaamsed, see tähendab, et nad hoiavad ühte poegi kogu pesitsusperioodi vältel, kuid mitte tingimata järjestikustel hooaegadel. Aretuspaarid moodustuvad varsti pärast kevadel paljunemispaika saabumist ja jagunevad pärast seda, kui noored haudumisperioodi lõpus laiali lähevad. Isased suvised tanagers saabuvad paljunemisalale täie lauluga, tavaliselt paar päeva enne emaste saabumist. Kurameerimine algab naise sagedaste, äkiliste, energiliste tagaajamistega isase poolt. Mehed võivad emaslooma ette näidata ka toiduaineid ja hüppavad ringi. Suvise tanager-kurameerimise kohta on vähe muud teada.



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Suvised tanagers kasvavad üks kord aastas ja kasvatavad suvel ühe poegi. Nad on järjest monogaamsed ja küpsevad seksuaalselt ühe aasta vanuselt. Aretuspaarid moodustuvad varsti pärast jõudmist paljunemisaladele ja jagunevad pärast seda, kui pojad levivad paljunemisperioodi lõpus.

Pesade ehitamine algab 2–4 nädalat pärast lindude kevadist pesitsuspaika saabumist. Pesa ehitatakse tavaliselt horisontaalsele oksale umbes 2,5–10,5 m maapinnast. Emaslugu ehitab pesa üksi, kuigi teda külastab sageli koht ja sobivat pesaehitusmaterjali otsides ka isane. Pesa on ehitatud peamiselt kuivatatud rohttaimestikust ja vooderdatud peene kõrrelisega. Tundub, et suviste tanageripesade kvaliteedis on mõningaid piirkondlikke erinevusi; idapiirkonna linnud ehitavad tavaliselt õhkõrnaid ja räbalaid pesasid, levila lääneosas asuvate suviste tanagerite pesad on kindlad ja hästi üles ehitatud. (Robinson 1996; Isler ja Isler 1987; Terres 1980)

Munade munemine algab kohe pärast pesa valmimist. Emaslind muneb 3–4 muna, mis on siledad ja mõnevõrra läikivad, kahvatusinised või kahvaturohelised ja täpilised punakaspruunid. Inkubatsiooni viib läbi ainult emane ja see kestab 12 kuni 13 päeva. Selle aja jooksul veedab isane palju aega puhates ja sulgede eest hoolitsedes. Mõnes paaris toidab isane inkubeerivat emast, kes võib talle toitu paluda. Tibusid söödavad pärast koorumist mõlemad vanemad, ehkki isased võivad seda teha kaudselt, andes esmalt toidu emasele, kes siis selle tibudele annab. Noori söödetakse peamiselt täistoiduga, ehkki antakse ka mõnda taaskasutatud toitu. 8–10 päeva pärast lahkuvad noored pesast ja 10. päevaks võivad nad teha lühikesi lendlende. Täiskasvanud käivad poegadel 2–4 nädalat pärast põgenemist. (Robinson 1996; Isler ja Isler 1987; Terres 1980)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Suvised tanagers kasvavad üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Suvised tanagers paljunevad aprillist augustini.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 4
  • Keskmine munade arv hooajal
    3.5
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    12 kuni 13 päeva
  • Leviala vanus
    8 kuni 10 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    2 kuni 4 nädalat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    1 aasta

Emaslind muneb 3–4 muna, mida ta inkubeerib 12–13 päeva. Selle aja jooksul võib isane emast toita. Mõlemad vanemad söödavad maitsetibusid pesitsusjärgus, mis kestab 8–10 päeva. Samuti haudab emane tibusid pärast koorumist vähemalt neli päeva. Mõlemad vanemad söödavad tibusid 2–4 nädalat pärast nende lendamist.

Pesitsemisjärgus desinfitseerivad mõlemad vanemad pesa, eemaldades fekaalikotid. (Robinson 1996; Isler ja Isler 1987; Terres 1980).

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Suvepruunistaja pikim registreeritud eluiga on 5 aastat. Selle liigi ellujäämise ja eluea kohta on väga vähe teavet (Robinson 1996).

Käitumine

Suvised tanagers on tavaliselt üksikud linnud, välja arvatud paljunemis- ja rändeperioodil. Inimesed näevad paare harva, kuna nad kipuvad end varjama kõige kõrgemate puude latvadesse. Isase laul on üsna äratuntav, rikkalik ja musikaalne, mitte sumine ega karm nagu punakaspruuni tanageri laul. Isane laulab paljunemisperioodil kogu päeva jõuliselt, eriti püüdes emaseid ligi meelitada ja territooriumi rajada. Mõned emased laulavad isaste laulu segast versiooni. Mõlemad sugupooled teevad valju, klõpsava kõne, mida kasutatakse erinevates olukordades.

Suvine tanager on rändav. Rändekarjad võivad olla kuni 30 isendit, kuigi pole teada, kas need karjad lendavad koos või kogunevad lihtsalt kohapeal olles. Tanagers liituvad mõnikord segaliikide karjadega, eriti metsaservades ja viljapuudes.

Tanagers rändab üldiselt öösel, mida näitab paljude teletorni ohvrite olemasolu. Nad magavad ka peamiselt öösel, kuigi mõnikord teevad nad päeval lühikese uinaku. Nende lend on kiire ja otsene. Suvine päevitaja istub sageli paigal oma ahvenal ja liigub siis järskude pursketena. Aretuspaarid hoolitsevad sageli ja isikud võtavad aeg-ajalt päikest.


lühikese sabaga nahkhiirte koloonia

Isased suvised tanagers kaitsevad pesitsusajal pesakohta ja toitumispiirkonda. Pärast paljunemisalale jõudmist teevad rivaalitsevad isased jõuliselt lendu tagant, võisteldes territooriumi pärast. Praegu on isaste vahel teatav füüsiline kontakt. Isased tegelevad pesitsushooaja alguses ka palju vastulaulmisega. Inkubatsiooniperioodil on täheldatud, et isased jälitavad emaseid tagasi pesasse. Kui mees kuuleb oma territooriumil sissetungijast isase laulu, vastab ta talle läbiotsimisega (Robinson, 1996; Isler ja Isler, 1987; Terres, 1980).

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Territooriumi keskmine suurus
    90 000 kuni 110 000 m ^ 2

Kodu vahemik

Suviste tanagerite koduvaliku kohta andmed puuduvad. Territooriumi suurust pole piisavalt uuritud, kuid ühes uuringus leiti territooriumi suurust 90 000–110 000 ruutmeetrit (Robinson 1996).

Suhtlus ja taju

Suvised tanagers suhtlevad häälitsuste ja füüsiliste näidikute abil. Isased suvised tanagerid kaitsevad oma pesapaika ja territooriumi, lauldes ja jälitades konkureerivaid mehi, puutudes nende jälitamise ajal mõnikord füüsiliselt kokku. Aretusperioodi alguses tegelevad nad ka vastulaulmisega. See on tava laulda naabruses elavatele meestele. Isased meelitavad kaaslasi lauldes ja emaseid taga ajades. Suvistel tanageritel on muusikaline laul erinevalt teiste tanagerite särtsakatest lauludest. Samuti kasutavad nad suhtlemiseks mitut kõnemärget (Robinson, 1996; Isler ja Isler, 1987; Terres, 1980).

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Suvised tanagers on peamiselt putuktoidulised ja söövad väga erinevaid lendavaid ja mittelendavaid putukaid, näiteks mardikaid Coleoptera ), draakonid (alamjärjestusAnisoptera), grubs, cicadas (perekond Cicadidae ), rohutirtsud, sipelgad (perekond Formicidae ), röövikud, kärsakad ja ämblikud (tellimus Araneae ). Nad söövad ka puuvilju, näiteks murakaid, vahukooresid, mooruspuu, pohli, tsitruselisi ja banaane, eriti hilisel pesitsusajal, rändel ja talvistel aladel. Suviste tanagerite dieedi peamised komponendid on siiski mesilased (superperekond Apoidea ) ja herilased. Nad ründavad sageli herilaste pesasid, kuni herilased pesa hülgavad, jättes vastsed tanagerile õgima. Suvised tanagerid püüavad aeg-ajalt toitu maapinnale, kuid söödavad toitu peamiselt puude latvadesse, kus täiskasvanud mesilased ja herilased lendu jäävad. Kui saak on kinni püütud, viivad tanagers putuka tagasi ahvenale ja peksavad teda vastu ahvenat, kuni see sureb. Pühkides herilased oksalt enne nende söömist, eemaldavad tanagers vitsad ja muud mittesöödavad kehaosad. (Robinson, 1996; Isler ja Isler, 1987; Terres, 1980)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • puu

Röövimine

Suviste tanagerite röövimist pole otseselt täheldatud. Siiski on nähtud, et suvised tanagers reageerivad agressiivselt sinised pasknäärid , Cooperi kullid , kährikud , oravad jamustad rotimadud, viidates sellele, et tegemist on potentsiaalsete kiskjatega. Suvised tanagerid röövivad kiskjaid, sukelduvad neile ja kutsuvad jõuliselt. (Robinson 1996)

Ökosüsteemi rollid

Suvised tanagers mõjutavad nende söödud putukate populatsioone. Nad levitavad ka nende taimede seemneid, mille vilju nad söövad. Nad võõrustavad vähemalt kolme liiki väliseid parasiite, sealhulgas täid (Philopterus subflavescens) ja kaks lesta (Trombicula irritansjaSternostoma pirangae).

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Suvised tanagers söövad putukaliike, mida mõned inimesed peavad kahjuriteks, näiteks mesilased ja herilased.

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Suviste tanagerite kahjulikke mõjusid inimestele ei ole.

Kaitse staatus

Põhja-Ameerika suviste tanagerite aretuspopulatsioon on püsinud suhteliselt stabiilne ja selle liigi kaitsmine ei paku muret. Nad ei ole kaitstud USA ohustatud liikide seadusega, kuid on kaitstud USA rändlindude seadusega. Inimeste kõige olulisem mõju sellele liigile on tõenäoliselt pesitsuspaiga hävitamine. Öise rände ajal on kokkupõrge teletornidega ka märkimisväärne suremuse allikas.

Suvisel tanageril on kaks tunnustatud alamliiki: P. r. Cooperi läänes ja P. r. rubra idas. (Robinson 1996)

Muud märkused

Suvised tanagers on tuntud ka kui beebirds, calico warblers ja crimson tanagers.

Kaastöötajad

Kari Kirschbaum (autor, toimetaja), Animal Agents.

Alicia Ivory (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Brachypelma smithi kohta loomaagentide kohta

Loe Probosciger aterrimuse (palmikakadu) kohta Animal Agentsist

Loe Cophosaurus texanuse (suurkõrvata sisalik) kohta loomaagentide kohta

Loe Petrochelidon pyrrhonota (kaljupääsuke) kohta Animal Agentsist

Loe Lithobates catesbeianuse (Ameerika härgkonn) kohta loomaagentidest

Loe Tringa solitaria (üksildane sandipiper) kohta loomaagentidest