Tamandua Mehhiko põhjaosa tamandua

Andria Harrold

Geograafiline ulatus

Põhja-tamanduasid leidub Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, Mehhiko kaguosast lõunas kogu Kesk-Ameerikas ja Lõuna-Ameerikas Andidest läänes Põhja-Venezuelast Põhja-Peruuni.(Emmons, 1990; Nowak, 1991)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Põhja-tamanduad elavad paljudes erinevates elupaikades alates küpsetest ja sekundaarsetest vihmametsadest ja istandustest kuni galeriimetsade ja kuivade savannideni. Tamanduad otsivad toitu nii maapinnal kui ka metsa võras. Nad on kõige levinumad rohkete viinapuude ja epifüütidega ojade ja puude kõrval, võib-olla seetõttu, et nendes puudes on tõenäolisem sipelgate ja termiitide pesa. Kui nad pole aktiivsed, puhkavad nad õõnsates puudes, teiste loomade urgudes või looduslikes varjupaikades. Panama Vabariigis märgatakse põhjaosa tamanduasid sageli saarte vahel ujumas.(Emmons, 1990; Macdonald, 1984; Nowak, 1991; Panama peamaja ja varjupaik, 2001)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Mehhiko tamanduaon palju väiksem kui hiiglaslikud sipelgapaarid ( Myrmecophaga tridactyla ). Pea ja keha pikkus on vahemikus 470–770 mm ja saba pikkus 402–672 mm. Põhjapoolsed tamanduaad on helepruunid kuni pruunikad ja seljal on selge must täht V. Üks nende nimed, omandatud sipelgakunstnikud, on tuletatud sellest V-st, kuna see näib sipelgate seljas olevat vest. Põhja-tamanduade pagasiruumis on alati selline elav, must „vest“, mis jätkub õlgadest kuni reieni. Lõuna-Tamanduasel, Põhja-Tamandua lähimal sugulasel, on see 'V' ainult mõnel isendil oma leviala kagupoolsest osast, nende levila osa on põhjapoolsete tamandua levialast kõige kaugemal. Mõnikord saab neid kahte liiki eristada ainult kolju tegelaste järgi.(Emmons, 1990; Nowak, 1991)




sinilaiguline salamandritoit

pelage kohtaT. mexicanaon lühike, jäme, tihe ja väga harjas. Suuava on ainult umbes pliiatsi läbimõõduga, kuid keel võib ulatuda 40 cm-ni. Saba on alasti ja eeltäidetav, ebakorrapäraste mustade märgistustega. Mõlemal küljel on neli küünist numbrit. Nende küüniste pikkus on 4–10 cm ja neid kasutatakse kaitseks ning avatud termiidi ja sipelgapesade lõikamiseks. Kolmanda numbri küünis on pikim ja esimese numbri sõrm on kõige väiksem. Kõigil jalgadel on viis küünist numbrit. Kõrvad on suured ja väljaulatuvad, kuid silmad on väga väikesed.(Emmons, 1990; Macdonald, 1984; Nowak, 1991)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    2 kuni 7 kg
    4,41 kuni 15,42 naela
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    5,124 W
    AnAge

Paljundamine

Põhjapoolsetes tamandujades on paljunemisest vähe teada. Nad paarituvad sügisel ja sünnitavad kevadel ühe poisi. Samuti on registreeritud kaksikute sünd. Emased on polüestroossed, tiinusperiood on kas 130 kuni 150 päeva või 160 kuni 190 päeva. Emad kannavad poegi seljas või külgedel. Nad seavad oma poegi söötmise ajal puuoksale. Noored jäävad enne laialiminekut umbes aastaks ema juurde.(Emmons, 1990; Macdonald, 1984; Nowak, 1991)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Põhja-tamandua tõug kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Põhja tamandua tõug sügisel.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 1
  • Vahemiku tiinusperiood
    130 kuni 190 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    1 aasta

Tamandua naised kannavad, kaitsevad ja põetavad poegi, kuni nad võõrutatakse. Noored tamanduad jäävad ka ema juurde umbes aastani.(Macdonald, 1984; Nowak, 1991)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Põhja-tamanduad on peamiselt arboreaalsed. Nad veedavad üle poole ajast puudel, millest paljud on õõnsad. Kuid nad liiguvad, toituvad ja puhkavad ka maa peal. Nad ei saa maa peal galoppi sõita, nagu hiiglaslikud sipelgapaarid, vaid saavad liikuda maas jäika jala, kohmaka kõnnakuga. Nad kõnnivad käte välisküljel, et vältida suurte küüniste peopesadesse pistmist.

Nad on üksikud loomad, kes suhtlevad pärakunäärmest tekkivate helisete ja väga tugeva lõhnaga. Seetõttu nimetatakse neid mõnikord metsa haisvaks.



Need võivad olla öised või ööpäevased ja aktiivsed korraga umbes kaheksa tundi.(Emmons, 1990; Macdonald, 1984; Nowak, 1991)


mida tähendab canis lupus familiaris

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • ööpäevane
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • üksildane

Suhtlus ja taju

Põhja-tamanduad kasutavad toidu leidmiseks laialdaselt oma haistmismeelt. Nagu enamik imetajaid, kasutavad nad suhtlemisel tõenäoliselt ka keemilisi näpunäiteid.

  • Suhtluskanalid
  • keemiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Põhja-tamanduad on spetsialiseerunud termiitide ja sipelgate söömisele. Kuna need on enamasti arboreaalsed, söövad põhjapoolsed tamanduad peamiselt puudel pesitsevaid sipelgaid ja termiite. Nad avastavad saagi lõhna järgi. Neil on tekkinud vastumeelsus lehesöövatele sipelgatele, armee sipelgatele ja teistele sipelgatele, mis toodavad keemilist kaitset. Samuti suudavad nad teha vahet termiitühiskonna erinevate kastide vahel. Nad ei söö teatud kahjulike termiitide sõdureid, vaid otsivad läbi sama liigi kaitsetud töötajad ja söövad nad ära. Põhja tamanduasid on nähtud ka mesilasi ja nende mett söömas. Vangistuses söövad nad puuvilju ja liha.

Mehhiko tamanduaarvati, et Barro Colorado saare isikud söövad päevas üle 9000 sipelga.

Kuna neil puuduvad hambad, jaguneb nende kõht lihaseliseks tuuletõmbeks, umbes nagu mõnel linnul. Nende keel on kaetud kleepuva sülje ja tahapoole suunatud väljaulatuvate osadega, mis ümbritsevad sipelgaid ja termiite.

Süües rebivad ja rebivad nad kärarikkalt putukapesi ja mädanenud puitu. Öösel viivad puidu rebenemise helid sageli Põhja-Tamanduale.(Emmons, 1990; Macdonald, 1984; Nowak, 1991; Panama peamaja ja varjupaik, 2001)


atlantiline ridley merikilpkonn

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • putukad

Röövimine

Kui põhjapoolsed tamanduaad on puus ja kiskja ründab, kaitsevad nad end statiiviasendisse, mille moodustavad tagumised jalad ja saba. Nad sirutavad käed välja ja viskavad vaenlase vastu oma hirmuäratavad küünised. Kui neid rünnatakse maas olles, kaitsevad nad oma selga, toetudes puudele või kivile, ja haaravad oma vaenlase tugevate kätega. Mõlemal juhul on nende kaitse nende tugevad käsivarred ja küüniste lõikamisjõud. Põhjapoolseid tamanduasid võivad röövida jaaguarid, suured maod ja kotkad.(Macdonald, 1984; Nowak, 1991)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põhja-tamandua kontrollib sipelgate ja termiitide populatsioone, mis võivad kahjustada põllukultuure ja viljapuuaedu.(Nowak, 1991)

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Puuduvad teadaolevad põhjapoolsete tamandua negatiivsed mõjud inimestele.

Kaitse staatus

Põhja-Tamandua populatsioone ei peeta praegu ohustatuks. Elupaikade hävitamine võib siiski mõjutada populatsioone kogu levialas.(Emmons, 1990; Nowak, 1991)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Andria Harrold (autor), Peeteli kolledž.

Enim Loomad

Loe Callosciurus erythraeuse (Pallase orav) kohta loomaagentide kohta

Loe Loxia curvirostra (punane ristmokk) kohta loomade esindajatelt

Loe Achatinella mustelina kohta loomaagentide kohta

Loe Hystrix africaeaustralis'est (porcupine neem) loomaagentide kohta

Loe Coturnix japonica (Jaapani vutt) kohta Animal Agentsist

Loe loomaagentide kohta Panulirus interruptusest (California okashomaar)