Trachypithecus cristatussilvered ahv

Autor Christine Bedore

Geograafiline ulatus

Hõbehallitatud ahvid,Trachypithecus cristatus, leidub kogu Kagu-Aasias ja Indoneesias, kaasa arvatud Malaisia ​​poolsaar, Borneo, Sumatra, Jaava, Tai ja Natuna saared. Üks alamliik,T. c. valvas, leidub ainult Natuna saartel. Muud alamliigid,T. c. cristatus, leidub kõigis piirkondades, kus liik on endeemiline.(Groves, 2001; Medway, 1970)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

ElupaikT. cristatuson väga sarnane oma alamperekonna teiste liikmete omaga colobina . Hõbeveelised ahvid elavad peamiselt tihedates metsades, kuid nende elupaik võib piirkonnast olenevalt mõnevõrra varieeruda. Jaavas ja Sumatras elavad nad sisemetsade puudes, Malaisia ​​poolsaarel aga mangroovi- ja rannikualade metsades. Neid on leitud ka bambusemetsadest, istandustest ja rabametsadest. Kuna ahvid on suures osas arboreaalsed, jätavad nad puid harva. Aeg-ajalt tulevad nad alla maapinnale, kuid ohuohu korral taanduvad kiiresti.('Colobine Monkeys', 2001; Furuya, 1961; Medway, 1970)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik

Füüsiline kirjeldus

Trachypithecus cristatusvälimuselt sarnaneb teiste kolobiinidega selle poolest, et see on väikese suurusega, pika saba ja tiheda karvaga. Kolobiinidele on levinud ka alahammustus, mille puhul alumine lõualuu ulatub ülemisest lõualuust kaugemale. Perekond Trachypithecus eristub teistest kolobiinidest silmapaistvate ninaluude, hästi arenenud koronaalse harja ja halvasti arenenud kulmuseharjadega. Samuti vähendatakse esimese numbri (pöidla) suurust, hõlbustades nende kasutatavaid õlavarre liigutusi. Esi- ja tagajäsemete pikkus on võrdsem kui enamikul teistel cercopithecididel või Vana Maailma ahvidel, mis viitab sellele, et rühm oli varem maismaalise elupaigaga.(Nowak, 1999)



Hõbetatud ahvid saavad oma nime pelage värvuse järgi. Nende karusnaha värvus võib varieeruda, sealhulgas pruun, hall, pruunikashall või must. Olenemata värvist, on mõned karvad hallikasvalged ja annavad hõbedase välimuse. Polümorfismid on väga haruldased; tuntuim on Borneos eksisteeriv punane morf. Käed ja jalad on eeltäidetavad, karvadeta ja tavaliselt musta värvi. Isaseid ja naisi on raske üksteisest eristada. Ainus nähtav erinevus on ebaregulaarne valge laik naiste külgede siseküljel. Isased on ka pisut suuremad kui naised: emased moodustavad 89% isaste kehakaalust.(Furuya, 1961; Medway, 1970; Roonwal, 1977)

Vastsündinutel on oranž karv ja valged käed, jalad ja nägu. Nahk muudab päeva jooksul pärast sündi värvi mustaks, nagu selle liigi täiskasvanutel. Oranž karusnahk muutub täiskasvanute värviks kolme kuni viie kuu jooksul.(Roonwal, 1977)

Keha pikkus on isastel vahemikus 52,4–56,0 cm, emastel on tavaliselt 46,5–49,6 cm. Mõlemal sugupoolel on saba pikem kui nende keha; saba pikkus jääb vahemikku 63 cm kuni 84 cm. Meeste kehakaal on keskmiselt 7,1 kg ja naiste kehakaal umbes 6,2 kg. Vastsündinud on sündides umbes 20 cm ja 0,4 kg. Nad saavad oma täiskasvanu suuruseks umbes 5-aastaselt.(Roonwal, 1977)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    4,9 kuni 8,0 kg
    10,79 kuni 17,62 naela
  • Keskmine mass
    Mees: 7,1; Naine: 6,2 kg
    nael
  • Vahemiku pikkus
    46,5 kuni 56,0 cm
    18.31 kuni 22.05

Paljundamine

Rühmad T. cristatus on tavaliselt ühe isasrühmad, milles üks isane kaitseb ja paaritub mitme emasega. Samuti leitakse nii meessoost rühmi kui ka üksikuid isaseid. Mõnikord esitab isaslooma isane või üksikisane isaslooma mees- / naisrühmale. Kui väljakutsuja juhib kaitsvat meest, toimub tavaliselt lapsetapp. Naised hoolitsevad tavaliselt teiste rühma emade noorte eest ja võimaldavad sageli teistelgi lastel põetada.(Furuya, 1961; Medway, 1970; Roonwal, 1977)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne
  • ühistu kasvataja

Trachypithecus cristatuspaljunemist ei ole laialdaselt uuritud, kuid teada on mõned faktid. Kopulatsiooniks ei ole piiratud hooaega, ehkki detsembrist maini on sündimise tipp, kui toitu on palju. Tiinusperiood on 6–7 kuud ja estrustsükkel 24 päeva. Emased sünnitavad tavaliselt kuni ühe imiku aastas. Kaksikuid on esinenud, kuid neid esineb väga harva. Emased saavad suguküpseks 4-aastaselt, isased aga 4–5-aastaselt.('Colobine Monkeys', 2001; Roonwal, 1977)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • elav
  • Aretusintervall
    Hõbeveega ahvid paljunevad tavaliselt üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Tundub, et aretus pole hooajaga rangelt piiratud.
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    6 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    4 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    1461 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    4-5 aastat

Noorte vanemliku hooldamise kohta on vähe teavet, kuid olles imetajad, investeerivad hõbeheljad ahvid järglastele palju aega ja hoolt. Emad põevad poegi mitu kuud pärast sündi. Emased ja ka isased õpetavad poegi, mängivad nendega ja kaitsevad ohu eest. Kuid tavaliselt lähenevad imikud meestele kandmiseks ja mängimiseks. Noored on sündides hästi arenenud. Nende silmad on avatud ja käsivarred tugevad, võimaldades neil ema külge klammerduda.(Furuya, 1961; Roonwal, 1977)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelotsiaalne
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • kaitsev
      • mees
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Eluiga T. cristatus on salvestatud harva. Vangistuses on maksimaalne eluiga 29 aastat. Looduses elavad loomad elavad tavaliselt umbes 20 aastat, kuigi looduslike püsivaatluste tegemise raskuste tõttu pole looduses täpne pikaealisus teada.('Colobine Monkeys', 2001; Nowak, 1999)

Käitumine

KäitumineT. cristatusei ole hästi teada. Nagu paljud primaadid,T. cristatuson sotsiaalne liik. Isikud moodustavad sõltuvalt asukohast rühmad, mis koosnevad ühest isasest ja 9–48 emasest. Alaealised hajuvad tavaliselt oma sünnijärgsest rühmast küpsuse ajal. Ööpäevaselt on valdav osa selle liigi aktiivsusest päikesetõusust loojanguni.Trachypithecus cristatuson väga häbelik liik. Inimesi nähakse aeg-ajalt inimasustuse läheduses, kuid nad taanduvad kiiresti, kui tunnevad end ohustatuna.(Furuya, 1961; Medway, 1970; Nowak, 1999; Roonwal, 1977)

Trachypithecus cristatusrändab peamiselt brachiationi teel, ehkki inimesed võivad rühmaga reisides maa peal kõndida. Need näitavad sotsiaalses grupis madalat agressiivsust. Nende ahvide sotsiaalsete suhete ühised jooned on sotsioseksuaalsed, žestilised ja häälelised suhtlemised. Selle põhjuseks võib olla toidu rohkus nende elupaigas ja toitumiskäitumine puu poole söömise ajal. Need mõlemad vähendavad suhtlemise sagedust teiste grupi liikmetega, mille tulemuseks on väiksem vajadus tiheda grupikoostöö järele.

Kuigi liik on üsna rahumeelne, on territooriumi üle aeg-ajalt konflikte sama liigi naaberrühmadega. Mitu korda elavad rühmad pärast esialgset konflikti üksteisega rahus vahetus läheduses. Rühmades on teatavat agressiivsust ja see võib olla seotud seksiga. Üldiselt on ainult liigisisesed konfliktid.Trachypithecus cristatuskipub mugavalt eksisteerima teiste liikidega nagu Macaca fascicularis mis elavad samades piirkondades.('Colobine Monkeys', 2001; Medway, 1970; Nowak, 1999; Roonwal, 1977)


vampiirikurika elutsükkel

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • skänner
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne

Kodu vahemik

Kuna tegemist on rändliigiga, läbivad hõbehõbeda ahvid oma territooriumil iga päev umbes 200–500 meetrit. Rühma isane juhib emaseid, samal ajal juhatades neid häälitsustega. Rühma territooriumil on keskmiselt 43 hektarit.(Medway, 1970)

Suhtlus ja taju

Trachypithecus cristatus on kolobiiniliikidest kõige vaikivam. Teadlased kirjeldavad neid ahve kui tõsiseid, tõsiseid, ilmetuid ja aeglaselt liikuvaid. Nad teevad 13 erinevat häälitsust, mis on kõige tavalisemad hämaruses ja koidikul. Nad häälitsevad konfliktidest, hirmust, hoiatustest, häiretest ja tervitustest märku andmiseks. Lisaks neile häälitsustele teevad isased ähvardavaid kõnesid ja noored kutsuvad emasid. Ehkki liigi liikmed on suhteliselt vaiksed, suhtlevad isikud omavahel mittevokaalselt ka sotsiaalses mängus, peibutamisel ja kerges võitluses.(Furuya, 1961; Medway, 1970; Roonwal, 1977)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Hõbeveelised ahvid, nagu nende nimigi ütleb, toituvad peamiselt lehtedest, eelistades noori lehti. Taimtoidulistena söövad nad ka mõnda muud taimestikku, sealhulgas puuvilju, seemneid, võrseid, õisi ja pungi. Taimematerjalide seedimise ja töötlemise tõhususe suurendamiseks on tehtud mõned kohandused. Hammastel on teravad otsad kahel põikiserval ja neid nimetatakse bilophodontiks. Magu on sacculated ja sisaldab baktereid taimede kääritamiseks. Samuti on kõht suurenenud, et mahutada suures koguses toitu, arvestades, et nende söödud toit on toitumisvaene. Need sisaldavad ka suuri süljenäärmeid, mis neutraliseerivad maohapet, mis võib maost imbumise korral kahjustada.('Colobine Monkeys', 2001; Groves, 2001)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled

Röövimine

Hõbeda lehega ahvide kiskjad on tavalised kiskjad, keda leidub kogu Kagu-Aasia, Tai ja Indoneesia metsades, nende hulka kuuluvad madud, tiigrid, hüpikud ja šaakalid. Metsa varikatus on kõige turvalisem kohtT. cristatuskuna piirkonnas pole röövleid, kes arboreaalahve rööviksid. Seetõttu toimivad puulatvad hõbetatud lehtahvide kaitsena.(Medway, 1969; Streck, 2002)

Ökosüsteemi rollid

Nagu enamik teisi nende perekonna liikmeid, T. cristatus toitub noortest lehtedest. Kuid nende mõju nende ökosüsteemile pole teada.('Colobine Monkeys', 2001)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Aasias jahivad paljud primaadid nende liha ja soolestikus leiduvate bezoarkivide meditsiinilise väärtuse tõttu.Trachypithecus cristatuson siiski erand. Selle liigi muud aspektid, mis võivad inimest positiivselt mõjutada, pole teada.('Colobine Monkeys', 2001)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Negatiivne mõju inimesele on teadmata ja ebatõenäoline nende loomade harulduse ja inimestega suhtlemise harva esinemise tõttu.

Kaitse staatus

Hõbestatud lehtedega ahve peetakse IUCNi RedListi andmetel ohustatuks ja need on CITESi veebisaidi II lisas. Liik märgistati esmakordselt ohustatuna 1996. aastal. Nende seisundit ohustab nende piirkonna metsades põllumajanduse jaoks elupaikade hävitamine.(Nowak, 1999)

Muud märkused

Trachypithecus cristatuson erinevates riikides erinevad üldnimed. Inglise keeles nimetatakse neid hõbetatud lehemahvideks, Indias aga hõbetatud languriteks. Oma endeemilises piirkonnas Malaya nimetatakse neid lutongideks.(Furuya, 1961)

Sir Thomas Stamford Raffles kirjeldas liiki algselt aastal 1821. Ta pani neile nime Simia cristata . Hiljem muudeti teaduslik nimetus Presbytis cristatus . Perekond Presbytis on jagatud 4 uude rühma, sealhulgas perekond Trachypithecus , millesT. cristatuson nüüd leitud. Nime tähendus Trachypithecus pärineb kreekakeelsetest sõnadest 'trach', mis tähendab karedat ja 'pithekos', mis tähendab ahvi. Cristatus pärineb ladinakeelsest sõnast 'crista', mis tähendab harja või kobarat. Seega anti nimi vastavalt tema füüsilistele omadustele.('Colobine Monkeys', 2001; Furuya, 1961)

Kaastöötajad

Christine Bedore (autor), Michigani osariigi ülikool, Barbara Lundrigan (toimetaja, juhendaja), Michigani osariigi ülikool, Nancy Shefferly (toimetaja), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Aegypius monachuse (kaneeriline raisakotkas) kohta loomaagentidest

Loe Pomacea canaliculata kohta loomaagentide kohta

Loe Cebus apella (pruun kaputsiin) kohta loomade esindajatelt

Loe Aphelocoma coerulescensist (Florida võsastunud pasknäär) loomaagentide kohta

Loe Eschrichtius robustusest (hall vaal) loomaagentide kohta

Loe Cephalorhynchus commersonii (Commersoni delfiin) kohta loomaagentidest