Vireo atricapillablack-cap-vireo

Jessica Drake

Geograafiline ulatus

VahemikV. atricapillaulatub Texase põhja-, lääne- ja keskosast Põhja-Mehhikoni. Suve jooksulV. atricapillapaljuneb peamiselt Edwardi platool Kesk-Texases. Talvel (paljunemisperioodil)V. atricapillavõib leida Lääne-Mehhiko tasandikel ja Vaikse ookeani jalamil (kogu Sonora ja Guerrero osariigis). (Scott 1987; Tveten 1987)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Üldiselt eelistavad mustkattega vireod madalat võsastikku võsa-tamme metsades, kuivades künklikes piirkondades ja järvedel järskudel küngastel vee lähedal. Arvatakse, et suurim teadaolev kontsentratsioonV. atricapillavõib leida Texase Austini lähedal, mis asub Edwardi platoo piirkonnas, mis hõlmab 17% Texase osariigist. Geograafiliselt koosneb see piirkond tammepaksustest, mis on kombineeritud raske pinnakattega, samuti madalatest kivistest kanjonitest, mis saavad rikkalikku eredat päikesevalgust. Neid paiku kirjeldatakse kui 'kõige kuumemaid kohti, mida on võimalik ette kujutada', vähemalt lindude jaoks. (Kutac 1989; Tveten 1987)



Füüsiline kirjeldus

V. atricapillaon Põhja-Ameerika vireodest väikseim ja kõige selgemini tähistatud. See lind on üsna väike, keskmise kõrgusega 11 cm ja tiibade siruulatusega 16,5 cm. See lind on ainulaadne selle poolest, et see on ainus Põhja-Ameerika lind, kellel on mustad peas mustad valged prillid. Emasel on aga pigem kiltkivihall peavärv. Nii isastel kui emastel on silmad punased ja kollast kuni valkjat tiibvarrast. Need linnud on tavaliselt ülalt oliivist ja alt valged, kollaste külgedega. Emaslind on väiksema suurusega ja nooremapoolsed on pealt rohkem pruunid, mitte oliivikad ja altpoolt puhmased. Mustkattega vireod erinevad oma kiirest tegutsemisest, julgetest mustritest ja kiirest lennust tulenevalt ka selgelt kõigist teistest Uue Maailma uustroopilistest Vireodest. Lend V. actricapillus on kiire, närviline ja harva püsiv. (Oberholser 1974; Tveten 1987; Scott1987)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria

Paljundamine

V. atricapillajõuab oma pesitsuspiirkonda märtsi alguses ja on septembri lõpuks lõunasse rännanud. Tegelik aretus algab aprilli keskel ja lõpeb augusti alguses. Need linnud on monogaamsed. Lindude pesasid võib leida väikeste puude või põõsaste kahvlikest okstest, tavaliselt 2–6 jalga ülespoole (harva kõrgemale). Tegelik pesa on kompaktne, tassitaoline ja ümara kujuga, paksude seintega. See koosneb lehtedest, jämedatest heintaimedest, koore ribadest, kassikestest ja ämblikukookonidest, mis on kõik kokku seotud ja toestatud pikkade taimekiudude, ämblikuvõrkude ja villaga. Pesa sisekülg on vooderdatud peenemate kõrrelistega. Pesasid ehitavad nii isased kui ka naised, kuid suurema osa tööst teeb naine. Pesa ehitatakse kuue kuni üheksa päeva jooksul. Emastel on siduri suurus kolm kuni viis muna. Muna munadV. atricapillaon alieliptilised kuni pika alaelipsiga. Väliselt on need siledad, kuid mitte läikivad, puhtad valged ja tähistamata. Taas näitavad musta mütsiga vireod oma eripära, kuna nende munad on märgistamata, samal ajal kui kõik teised vireod on märganud mune. Muna keskmine suurus on 18 x 13 mm. Inkubatsiooniaeg jääb vahemikku 14–17 päeva. Sidurit soojas hoiavad kordamööda nii isased kui ka naised. Altritaalsete pesapoegade koorumisel on nad kollaka kuni roosa nahaga alasti. Isased toovad pesapoegade toidust 75%. Neid söödetakse veel neli kuni seitse päeva. Noored lahkuvad pesast umbes kümme kuni kaksteist päeva pärast koorumist. Mustkattega vireode edukuse suhe on üks kuni kaks tibu kahe täiskasvanud paari kohta. See madal edukuse suhe on tingitud emaslooma pruunipäiste veiselindude pesaparasiitsusest. (Ehrlich jt 1988; Baicich & Harrison 1997; Tveten 1987, Oberholser 1974)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk

Käitumine

V. atricapillaon oma salajase käitumise tõttu paremini kuulda kui näha. Need linnud eelistavad peituda paksude tammepuhmakate sisse, kus nad toituvad ja pesitsevad. Must-mütsiga vireod lendavad harva vabas õhus, välja arvatud juhul, kui nad rändavad. Parim asukohtV. atricapillaon selle laul. Isased laulavad kogu pesitsusaja jooksul, isegi keskpäevases kuumuses ja toitmise ajal. Lugu iseloomustab püsiv kiirustatud, säutsuv, varieeruv kahe või kolme noodiga fraas ning seda kirjeldatakse kui kiirustavat, räpast ja „rahutut, kvaliteedilt peaaegu vihast”. Selle laul on karmim kui teised vireod. Kuid musta mütsiga vireod lennu ajal ei laula. (Scott 1987; Tveten 1987; Oberholser 1974)




kust leiad dafniaid

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Mustkattega vireod on aktiivsed toitjad, kellele meeldib putukaid süüa. Nende toitumine koosneb peamiselt röövikutest ja mardikatest. Tundub, et noored linnud eelistavad toidulisandina ämblikke, täiskasvanud aga marju. Mõlemad koguvad putukad lehestikust „iseloomulikus poosis“, mis ripub tagurpidi ja seejärel lehvib madalamale oksale. (Tveten 1987)

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Majanduslikult on must-mütsiga vireo populatsiooni vähenemine avaldanud inimestele negatiivset mõju seoses linna kasvu ja arengu piirangutega, mis on vajalikud Kesk-Texase piirkonna laieneva demograafia rahuldamiseks.

Kaitse staatus

1987. aasta oktoobris paigutas USA kala- ja metsloomade talitusV. atricapillaohustatud liikide nimekirjas. Need linnud surevad välja peamiselt pesaparasiitide tõttu, mida põhjustavad emased pruunipäised lehmalinnud. arvatakse, et kuni 90% mustkattega vireode pesadest on nakatunud nende haudeparasiitidega. Tegelik protsess näitab, et enamikul juhtudel eemaldab naisparasiit peremeesorganismide munad hooldamata pesast ja laseb seejärel enda oma. Isegi kui peremeeste mune ei eemaldata, on vireodel siiski suur tõenäosus ellujäämise vastu, kuna pruunipäise lehmalinnu inkubatsiooniperiood on lühem (10–12 päeva) kui must-kübaraga vireod (14–17) päeva). Võõrustajate munadel on haudumise korral endiselt suurem tõenäosus nende ellujäämise vastu, sest nad saavad harva võistelda pesaruumi ja toidu pärast vanemate ja suuremate lehmalindude koorunud poegadega.



Lisaks suurendab linnastumisest ja loomade liigsest sirvimisest tingitud elupaikade tõsine kadu vastuvõtlikkust loomade väljasuremisele.V. atricapilla. Enne 1950. aastaidV. atricapillaleiti Kansasest ja Oklahomast, samuti Texasest. Viimane teatatud vaadeV. atricapillaKansases oli 1953. aastal.

Õnneks toimub elupaikade haldamine ja kaitse paljudes Texase osariigi parkides ja puhkealadel, et säilitada allesjäänud ja vähenev elanikkond. Samuti on praegu hävitatud mõned arvukad pruunipäised lehmalinnupopulatsioonid, kes osalevad pesaparasiitluses, mis omakorda mõjutab must-kübaraga vireode paljunemisedu.

(Tveten 1987; Perrins ja Middleton 1985; Robbins, Brunn ja Zim 1983)


kus põõsarästikud elavad

Kaastöötajad

Jessica Drake (autor), Edelaülikool, Stephanie Fabritius (toimetaja), Edelaülikool.

Enim Loomad

Loe Amazona farinosa (jahune papagoi) kohta Animal Agentsist

Loe Cassiopea xamachana kohta loomaagentide kohta

Loe Vandellia cirrhosa (Candiru) kohta loomaagentide kohta

Loe Rhinobatos productuse (Guitarfish) kohta loomaagentide kohta

Loe Phaethontidae (troopilised linnud) kohta loomaagentidest

Loe Pseudois nayaurist (bharal) loomaagentide kohta